Ziua Mondială a Filosofiei
În fiecare an, în a treia joi din noiembrie, UNESCO sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei.
Această sărbătoare subliniază, mai mult decât oricând, importanța filosofiei și rolul acesteia , în condițiile în care vorbim din ce în ce mai mult de tehnologie, roboți și inteligență artificială.
“Dacă ne gândim asupra faptului că, în urmă cu câteva zile, la summitul de afaceri G20, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, Elon Musk, ne prezenta un viitor în care vom putea vorbi despre extratereștri, călătorii turistice cu racheta, baze de lansare, atunci ziua de 17 noiembrie, Ziua Mondială a Filosofiei, reprezintă ziua în care ne facem timp să gândim un viitor al umanității, al dezvoltării gândirii umane, al interesului pentru dragostea de înțelepciune .”, Inspector pentru disciplinele socio-umane, prof. Ana Gabriela Tanasă
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani susține și încurajează decizia profesorilor care predau disciplinele socio-umane de a derula activități dedicate Zilei Mondiale a Filosofiei.
În urma întâlnirilor de lucru, inspectorul școlar de specialitate, prof. Ana Gabriela Tanasă, responsabilul de cerc pedagogic, prof. Marilena Popescu și profesorii de discipline socio-umane au decis ca această sărbătoare să fie marcată în toate unitățile de învățământ
În acest an școlar, în săptămâna 14-18 noiembrie, la nivelul comisiilor metodice pentru disciplinele socio-umane, în unitătile de învățământ, se derulează activități diverse, indiferent de disciplina/disciplinele socio-umane predate.
Exemplele de bună practică vor fi valorizate și prezentate în cadrul următoarei ședințe de lucru a profesorilor care predau disciplinele socio-umane din județul Botoșani , iar cele mai expresive fotografii vor fi încărcate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
“Susțin prietenia înțeleaptă și inițiativa profesorilor care predau disciplinele socio-umane în acest demers al marcării Zilei Mondiale a Filosofiei. Adevărat, dacă viitorul lumii poate fi incert, prezentul este dat de atitudinea pe care o avem în fața vieții, în fața oamenilor de lângă noi , este dat de modul în care construim societatea în care viețuim .
Transmit toată considerația pentru iubitorii de filosofie, pentru dascălii și elevii care sărbătoresc această zi! Fie ca îndoiala metodică să vă fie călăuză! ”