Local

Zeci de polițiști, jandarmi și pompieri vor fi la datorie în minivacanța de Sfânta Maria

Măsuri dispuse pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în județul Botoșani în perioada 15 august – 18 august 2024

 

Pentru asigurarea climatului de siguranță și legalitate pentru cetățeni au fost dispuse o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, menținerea ordinii și liniștii publice, fluidizarea traficului rutier și creșterea gradului de siguranță în trafic și asigurarea intervențiilor eficiente în situații de urgență.

Efectivele MAI vor acționa în sistem integrat și vor avea în atenție locurile aglomerate și cu risc crescut de producere a unor incidente, evenimentele cu participare numeroasă.

 

Începând de mâine, la nivelul județului vor fi mobilizați, în medie, zilnic, 140 de polițiști, din cadrul structrurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea ciminalității economice, arme și muniții și luptători de la acțiuni speciale, pregătiți să intervină pe toate palierele, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și creșterea gradului de siguranță al cetățenilor.

Având în vederea că în aceste zile, traficul va fi aglomerat pe anumite artere rutiere, echipajele de poliție vor fi prezente pe drumurile publice, cu autospecialele dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest. Scopul acestora nu este de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Împreună cu polițiștii rutieri vor acționa și cei din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate.

Reamintim participanților la trafic să își păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenție sporită în trafic și nu în ultimul rând, să respecte regulile de circulație și semnalele polițiștilor rutieri.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii se vor concentra pe zonele cu risc de producere a unor incidente care ar putea să tulbure liniștea și ordinea publică sau să-i pună în pericol, cum ar fi cluburi, discoteci și locuri în care se formează aglomerări de persoane. Precizez faptul că vom acționa, în sistem integrat, împreună cu jandarmeria, poliția de frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări, iar în activități vor fi folosiți și câini specializați în depistarea substanțelor interzise.

Cu toții ne dorim să ne simțim în siguranță în momentul în care alegem să ne petrecem timpul în orice loc public din acest județ, iar polițiștilor le revine rolul de a se asigura că acest lucru se întâmplă, atât prin activități preventive, cât și prin măsuri de sancționare sau chiar privare de libertate în momentul în care situația o impune.

Vă dorim să aveți parte de zile liniștite, lipsite de incidente nedorite, iar dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist.

 

 

În minivacanța de Sfânta Maria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani își va concentra efortul în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică atât la manifestările cultural-artistice specifice sezonului estival sau la cele sportive,  cât și la manifestările religioase cu participare numeroasă prilejuite de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului.

Jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea faptelor antisociale și desfășurarea fără incidente a Zilelor comunelor Vlăsinești și Mileanca.

De asemenea, Vatra satului Stăuceni și Zilele orașului Flămânzi sunt alte evenimente locale de interes pentru cetățeni unde jandarmii vor acționa pentru desfășurarea acestora în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, jandarmii vor fi prezenți alături de participanții la Hramul mănăstirii Zosin, precum și la slujbele de sfințire din localitățile Coșula, Mândrești și Movileni, pentru ca oficierea slujbei religioase și celelalte activități specifice hramului  să nu fie tulburate de situații neplăcute.

Pe timpul executării misiunilor, jandarmii vor acționa preponderent pentru preîntâmpinarea faptelor de tulburare a ordinii si siguranței publice, dar nu vor fi tolerate abaterile de la normele legale.

În afara acestor misiuni, jandarmii botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani – UTA Arad, vor acționa, independent sau în cooperare cu efective de poliție, pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea afecta liniștea publică și siguranța cetățenilor în mediul urban și rural și vor interveni la solicitările făcute de cetățeni prin apel la numărul unic de urgență

Jandarmii vor avea în atenție zonele aglomerate și vor acționa pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de substanțe psihoactive.

În vederea îndeplinirii operative a misiunilor planificate, efective ale Grupării de Jandarmi Mobile Bacău vor acționa în completarea efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Recomandăm participanților la manifestările publice să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare și să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică în mod direct,  în cazul producerii unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur.

 

 

Pompierii militari vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 15 – 18 august a.c.. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

O atenție deosebită va fi acordată evenimentelor cu public numeros. Unul dintre acestea va avea loc pe 15 august, la Mănăstirea Zosin, unde, la slujba de hram, sunt așteptați să participe foarte mulți credincioși.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani se va afla în apropierea lăcașului de cult pentru a asigura o intervenție imediată, la nevoie.

Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice.           Acestora le recomandăm să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului.

 

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de ultimele săptămâni de vacanță, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc.

Pentru a preveni evenimentele nedorite, recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

–         frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

–         evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

–         evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

–         nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

–         nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

–         nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

–         nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

–         echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Persoanelor care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, le reamintim faptul că trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.

Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

 

 

În perioada acestei minivacanțe prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii antidrog vor desfășura, la nivel național, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, specialiștii antidrog recomandă tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume substanțe psihoactive și nici alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, trebuie să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu băuturi alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page