IncendiuLocal

Zeci de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele 24 de ore

Pompierii botoșăneni au fost la datorie în ultimele 24 de ore pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel local. Aceștia au avut 31 de misiuni.

Pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 25 de persoane cu probleme medicale, salvarea unei perosane cazută într-un beci unde exista miros puternic de fermentație, dar și în alte 4 situații de urgență (asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD, asigurare masuri de prevenire a unor situații de urgență în cazul a două accidente rutiere).

Aseară, în jurul orei 20:00, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați să intervină pe strada Ion Creangă din municipiu pentru a stinge un incendiu la o rulota. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările au cuprins întreg ansamblul, existând riscul că acestea să se extindă la arborii din imediata vecinătate. Incendiul a fost stins în limitele găsite, nefiind înregistrate victime. Cauza probabilă a fost stabilită că fiind o lumânare lăsată nesupravegheată.

Pentru a preveni astfel de evenimente, pompierii botoșăneni vă recomandă:
▪asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;
▪nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;
▪amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;
▪nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;
▪stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;
nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Câteva minute mai târziu, pompierii au intervenit în municipiul Botoșani pentru a salva o persoană inconștientă căzută în beci, unde exista miros puternic de fermentație. Salvatorii au intervenit în cel mai scurt timp posibil, iar bărbatul a fost scos din interior, fiind predat echipajului de ambulanță pentru a fi transporat la spital.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon acumulat în spații închise pe timpul fermentării mustului, ISU Botoșani vă recomandă:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă, fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați 24/24 de ore pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page