Local

Zeci de firme sancționate de ITM Botoșani

În cursul lunii ianuarie 2022, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un număr de 107 angajatori, cu un număr de 1.572 salariaţi dintre care 500 femei. Au fost constatate 90 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 82.300 lei .

Au fost desfășurate acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, efectuându-se 104 controale. În cadrul acestora, 2 angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare de 80.000 lei, din care 1 angajator cu 60.000 lei pentru primirea la muncă a 3 persoane fără forme legale de angajare și 1 angajator cu 20.000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat in perioada în care acesta avea contractul de muncă suspendat.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii ianuarie 2022 au fost eliberate 1.784 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 10 adeverinţe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 68 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 18 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 630 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii ianuarie 2022, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 43 agenţi economici, au fost constatate 79 de neconformităţi, au fost dispuse 89 de măsuri și 79 de avertismente.

– 6 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  inspectoratul teritorial de muncă;

– a fost înregistrat 1 accident de muncă mortal.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;

– neinstruirea lucrătorilor la angajare;

– lipsa planului de prevenire și protecție;

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;

– angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;

– angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;

– neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page