Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul
Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele 5 sărbători ortodoxe dedicate acestuia, alături de Nașterea lui Ioan Botezătorul – 24 iunie, Soborul lui Ioan Botezătorul – 7 ianuarie, Tăierea capului lui Ioan Botezătorul – 29 august, și Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie.
La data de 23 septembrie se sărbătorește momentul în care îngerul Gavriil a venit la Zaharia și la soția acestuia, Elisabeta, și i-a anunțat că vor avea un fiu, pe nume Ioan.
Sfântul Arhanghel Gavriil, care slujea atunci în rânduiala săptămânii sale înaintea lui Dumnezeu, a început a vorbi astfel:
„Nu te teme, Zaharie, că s-a auzit rugăciunea ta și femeia ta, Elisabeta, va naște ție un fiu, și-l vei numi Ioan și va fi ție bucurie și veselie și se vor bucura mulți de nașterea lui” (Luca 1,13).
„Străine și neașteptate lucrări îmi vestești mie, vestitorule de bucurie; că a naște fii la bătrânețe nu este lucru potrivnic firii?
Fiindcă eu sunt bătrân și femeia mea trecută în zilele ei, deci, cum vom putea să zămislim și să naștem fiu?” a răspuns Zaharia.
Îngerul a zis:
„De la începutul cuvintelor tale te găsesc pe tine cu puțină credință, Zaharie, pentru că nu aștepți împlinirea cuvintelor mele, căci, deși potrivnic firei tale ți se pare lucrul acesta, nu e potrivnic puterii lui Dumnezeu, Căruia nimic nu este cu neputință; că Dumnezeu poate și din pietre să ridice fii lui Avraam.
Au nu știi că era cu putință lui Dumnezeu a zidi pe Adam din pământ, iar pe Eva din coasta lui și prea îmbătrânita Sara a-i da lui fiu pe Issac? Deci, și femeii tale, Atotputernicul Dumnezeu îi dă să nască la bătrânețe fiu, că s-a auzit rugăciunea ta”.
Potrivit Evangheliei lui Matei, venirea lui Gavriil a avut loc după ce Zaharia a tămâiat Sfântul Altar, un loc în care doar arhiereul avea voie să intre, o singură dată pe an, în a 10-a zi din luna a șaptea.
În calendarul iudaic, luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. De aceea, Biserica a hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie.
Raportându-se la aceasta, s-a stabilit și nașterea, nouă luni mai târziu, pe 24 iunie.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, a cărui naştere fusese anunţată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică: (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.
S-a retras în deşertul Betabara, dincolo de Iordan, unde a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia (Izbăvitorul). Pentru aceasta, este numit şi Înaintemergător.
El le spune preoţilor şi leviţilor trimişi de iudeii din Ierusalim să îl întrebe cine este, că nu este Hristos: „Dar în mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei” (Ioan 1, 26-27).
Îndemn la mărturisirea greșelilor
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului propovăduia pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6).
Botezul Sfântului Ioan era un botez al pocăinţei, care simboliza curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu.
Sfântul Ioan Botezătorul a deschis şi a pregătit calea Mântuitorului, strigând în pustia Iudeii:
„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3;2).
„Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”, spune Sfântul Ioan Botezătorul,
„El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins” (Matei, 3; 11, 12. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).
Biserica Ortodoxă a fixat de-a lungul unui an mai multe sărbători pentru prăznuirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: zămislirea (23 septembrie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).