Viceprimarul Liviu Toma: Zeci de amenzi pentru imobile construite fără autorizație
În cursul anului trecut, polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au depistat mulți botoșăneni care au început lucrări fără a avea documentația necesară potrivit legislației în domeniul construcțiilor.
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, polițiștii locali au instrumentat 414 de sesizări și reclamații primite de la cetățeni, societăți comerciale, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Sesizările au vizat execuția unor lucrări fără autorizație de construire, nerespectarea autorizațiilor de construire, ocuparea domeniului public fără acordul primăriei, nerespectarea amplasamentelor aprobate, blocarea străzilor și a căilor de acces.
În baza sesizărilor, au fost făcute verificări la fața locului, s-au întocmit 113 de note de control, s-au aplicat sancțiuni și s-au stabilit termene pentru intrarea în legalitate sau dezafectarea lucrărilor realizate ilegal și aducerea terenului la forma inițială. Din datele centralizate reiese că au fost transmise 8 adrese către Primăria Botoșani pentru sesizarea instanțelor de judecată în cazul neducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de constatare a contravenției. Totodată, au fost întocmite 5 documentații pentru sesizarea organelor de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora sau execuția lucrărilor la imobile aflate în zona de protecție a monumentelor istorice. Aceleași date mai arată că polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au întocmit 30 de referate și informări cu propuneri de măsuri care au fost transmise Primăriei Botoșani.
Zeci de imobile construite fără autorizație
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, polițiștii locali au făcut verificări la 130 de imobile în curs de execuție și au constatat că 82 erau executate fără autorizație de construire, la două imobile nu se respecta autorizația de construire și doar în 20 de cazuri lucrările se derulau cu respectarea documentației eliberate de primărie. 26 de lucrări nu necesitau autorizație de construire. La sediul Poliției Locale au fost invitate 135 de persoane pentru identificarea și verificarea documentațiilor de urbanism și a actelor de proprietate pentru imobile.
În urma verificărilor și în baza celor constatate, polițiștii locali au aplicat 31 de amenzi, în cuantum total de 72.500 de lei, în baza Legii privind autorizarea lucrărilor de construcții. Sancțiunile au fost aplicate pentru lucrări executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea documentațiilor tehnice anexă la autorizația de construire. Totodată, au stabilite termene pentru intrarea în legalitate sau dezafectarea lucrărilor realizate ilegal și aducerea terenului la forma inițială.
„Botoșănenii trebuie să știe că problemele și costurile suplimentare sunt evitate dacă, înainte de a demara un proiect care vizează construirea unei locuințe sau a unui spațiu cu altă destinație, solicită un certificat de urbanism. Acest document eliberat de Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Botoșani include toate avizele care trebuie obținute de la instituții și administratorii rețelelor de utilități”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.