Una dintre cele mai frumoase şi complete evoluţii de pe scena Festivalului de Datini şi Obiceiuri “Din străbuni, din oamnei buni” a fost cea a Formaţiei de Datini şi Obiceiuri de iarnă “Strugurelul” din comuna Călăraşi.
Cei aproape 50 de membri ai formaţiei au făcut un adevărat spectacol pe scena din Piaţa Revoluţiei. Ursul unic, cu coif înflorat, căpriţele, urătorii şi căiuţii, au smuls ropote de aplauze din partea publicului, dar şi aprecierea organizatorilor, care au subliniat implicarea directă a primarului Elena Vrajotis în activitatea formaţiei pe care ea însăşi o conduce.
“La Călăraşi e o poveste. Avem o primăriţă care se implică foarte mult în tot ceea ce înseamnă cultură, datini, obiceiuri strămoşeşti în acea zonă, culege, promovează şi susţine tot ce înseamnă copii, tineri, adulţi care vor să se implice în aşa ceva.” au spus organizatorii.
“Promovăm obiceiurile, tradiţiile şi datinile pe care ni le-au lăsat strămoşii noştri. Tot ce facem este unic şi special, dar ca Ursul de Călăraşi nu am mai văzut nicăieri nici în Botoşani şi nici în ţară. Nu numai coifurile, pălăriile lor sunt spectaculoase, dar şi costumaţia este deosebită, dansul şi scenariul sunt spectaculoase.” a spus primarul Elena Vrajotis, cea care coordonează ansamblul alături de coregraful Mihai Fediuc.
“Ne-am adunat la iniţiativa doamnei primar. Învăţăm când avem timp, dar o facem cu pasiune pentru că ţinem la aceste tradiţii, iubim dansul şi punem tot sufletul să iasă ceva frumos. Vrem să popularizăm comuna noastră ca păstrătoare de obiceiuri şi tradiţii şi de tot ceea ce este frumos.” a declarat o elevă, membră a formaţiei.
“Am 76 de ani şi de când mă ştiu merg cu uratul. Înainte erau 30 de fluieraşi, acum am rămas doar eu în toată comuna Călăraşi. Capra numai cu fluier mergea! Acum sunt tot felul de instrumente… E bine că aceşti copii mai învaţă de la noi, cât mai suntem în vpiaţă, că altfel se pierde tradiţia şi e mare păcat! ” a spus Ştefan Botezatu, singurul fluieraş din Călăraşi.
Au plecat acasă cu un trofeu, dimplome şi colăcei şi, la rândul lor, i-au invitat pe toţi iubitorii de datini şi obiceiuri la Călăraşi, în ultima zi a anului, pentru a vedea spectacolul complet.
Cei care au realizat acest articol trebuiau să se informeze inainte de a posta fotografiile. Urşii de la Călaraşi sunt de la Corni, iar căiuţii de la Sarafineşti.
Pentru felul in care au evolot copiii de la Călăraşi, Jos pălăria!
Dupa cum se vede si din fotografii, nu este nicio informatie eronata in acest articol. Este vorba doar despre formatia de la Calarasi, iar cei din fotografii sunt din Calarasi!
Primarul din Calarasi mai mult distruge obiceiurile decat sa le mentina.De exemplu,eu sunt din Calarasi.
Inainte,care faceau piese de anul nou,de exemplu capra,ceata lui bujor,generalii,caiutii,damele din Plesani,ursul,mergeau mai intai la primarie,apoi mergeau in sat si faceau piesele.Aproape tot satul pe soseaua din Calarasi.Atunci,oamenii stateau in sat pana pe la ora 4-5.
Acum,cei care fac piese de anul nou,trebuie sa mearga pe scena din Calarasi,cand au de spus o replica,trebuie sa de-a microfonul unul la altul.De multe ori au probleme cu microfonul si cu boxele,nu se aud bine.
Aia s-a intamplat Pe 31.12.2015 si se va intampla si anul acesta.
Daca vreti sa vedeti adevaratele obiceiuri din Calarasi,scrieti pe youtube:
DATINI SI OBICEIURI STRAMOSESTI DIN COMUNA CALARASI JUDETUL BOTOSANI