Teach for Romania a încheiat jurizările pentru prima ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2022 și anunță care sunt cei 15 finaliști ai evenimentului, din cele 5 categorii de premiere. Pe 24 martie, începând cu ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași, va avea loc evenimentul în care vor fi anunțați câștigătorii.
De ce ne dorim să premiem profesorii din mediul rural?
Aproape un sfert din fiecare generație de elevi se pierde până la sfârșitul ciclului gimnazial, în mediul rural. Aproximativ 300.000 de copii de vârstă școlară nu merg la școală. Atâția copii se nasc în România în doi ani. Mai mult decât atât, aproape jumătate din copiii României sunt la risc de sărăcie și excluziune socială, cu șanse reduse de a-și construi un viitor. Statisticile ne mai arată și că procentul elevilor care obțin medii sub 5 la Evaluarea Națională este dublu în mediul rural comparativ cu cel urban.
Educația din România are nevoie de profesori lideri. E timpul să ne întoarcem la a construi școala pe care copiii o merită și să le mulțumim profesorilor și învățătorilor din mediile dezavantajate pentru tot ce au făcut pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.
Categorii de premiere și finaliști:
Dincolo de indicatorii vizibili privind nivelul ridicat de abandon școlar, performanţe academice foarte scăzute, violenţa, resursele limitate – invocate adesea când vine vorba despre școlile din medii vulnerabile, profesorii din medii dezavantajate reușesc să găsească soluții și să creeze școală relevantă pentru elevii lor. Lucrul acesta a fost identificat în cele 310 nominalizări făcute de către părinți, elevi, foști elevi, cadre didactice, directori, parteneri, la prima ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural.
Categoria: Prevenirea abandonului școlar
- Daniela Maria Arion – director, Școala Gimnazială Mihai Vodă, județul Cluj
- Gabriela Munteanu – profesor, Școala Gimnazială nr. 1 Hilișeu Horia, județul Botoşani
- Lenuța Țifrea – profesor, Școala Gimnazială Scarlat Longhin Dofteana, județul Bacău
Categoria: Dezvoltarea literației
- Liliana Daniela Chivulescu – învățător, Școala Gimnazială Nr. 2, Picior de Munte, județul Dâmboviţa
- Ana Otomega-Dumitru – învățător, Școala Generală Kádár Márton Cuieșd, comuna Pănet, județul Mureş
- Adina Popa – învățător, Școala Gimnazială Basarabi, județul Suceava
Categoria: Dezvoltarea abilităților socio-emoționale
- Romeo Bolohan – profesor, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu, Dumbrăveni, județul Suceava
- Alina Iuliana Făinarea – consilier școlar, Liceul Tehnologic nr. 1 Corod, județul Galaţi
- Mirela-Viorica Vlad – profesor, Școala Gimnazială „Constantin Ivănescu”, Poșta-Câlnău, județul Buzău
Categoria: Dezvoltarea leadership-ului la elevi
- Diana Liliana Dumitrache – învățător, Școala Gimnazială Nr.2 Padina, județul Buzău
- Aurora Enache – profesor, Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni, județul Iaşi
- Pamela Alina Popa – profesor, Școala Gimnazială Pietroasa, județul Timiş
Categoria: Implicare în comunitate
- Roxana Giorgiana Costache – învățător, Școala Gimnazială Dârza, comuna Crevedia, județul Dâmboviţa
- Flavia Lorena Cut Lupulescu – director, Școala Gimnazială Boldur, județul Timiş
- Ioana Diaconu – profesor, Școala de industrie alimentară Țibana, județul Iaşi
În etapa de preselecții au fost implicați 50 de profesori, alumni și membri ai echipei Teach for Romania care au jurizat cele 310 de nominalizări, iar în ultima etapă de jurizare au făcut parte 25 de specialiști din: societatea civilă, experți în educație, reprezentanți ai sectorului business, elevi, parteneri instituționali și parteneri media. Toate candidaturile finaliste se află în etapa de documentare în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate.
Cei 15 profesori finaliști provin din școli rurale din 10 județe: Dâmboviţa, Mureş, Suceava, Galaţi, Buzău, Cluj, Botoşani, Bacău, Timiş și Iaşi. Câștigătorii vor fi anunțați pe 24 martie, în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural de la Palatul Culturii din Iași, începând cu ora 17.00. Evenimentul va fi transmis live și pe pagina de facebook Teach for Romania.
Mai multe detalii despre categoriile de nominalizare și criteriile de evaluare, pe pagina evenimentului: https://teachforromania.org/echitateineducatie.