„Conform tradiţiei populare, dacă în noaptea dintre ani va fi lună plină, Anul Nou va fi unul spornic, iar dacă cerul va fi senin, va fi un an secetos. În tradiţia populară se mai spune că dacă pe 1 ianuarie, va fi ger şi zăpadă mare sau se pune chiciură pe pomi, anul va fi unul mănos şi vor fi multe cununii, iar dacă «vremea este moale», vara va fi fără arşiţă. Umezeala şi ceaţa prevestesc boli. Totodată, de Anul Nou, grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei oferă indicii foarte importante despre sănătatea celui care l-a semănat, dar şi despre recolte”, a declarat directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Maria Magiru.
Aceasta a mai spus că pe masa de Anul Nou este bine să se găsească preparate din porc (deoarece acest animal „merge tot înainte”, adică râmă pentru a-şi găsi hrana), dar şi carne de gâscă sau de raţă, pentru că aceste păsări sunt „grase şi aşezate”, aşa cum trebuie să fie rostul gospodăriei. Este recomandat a nu se consuma carne de găină, deoarece acestea „scurmă şi împrăştie”. Bineînţeles, pe 1 ianuarie se spune că nu este bine să dormiţi, ca să nu fiţi moţăiţi tot timpul anului.
De asemenea, nu trebuie împrumutaţi bani, dar nici luaţi cu împrumut, deoarece acest lucru este aducător de sărăcie. Se mai crede că este bine a chefui şi a strănuta, pentru a fi voioşi şi sănătoşi tot anul.
Înainte de toate, însă, nu uitaţi de celebrul sărut de la miezul nopţii cu persoana iubită, care a devenit deja o tradiţie celebră de Anul Nou. Alţii sunt de părere că de Revelion ar trebui să consumăm şi preparate din peşte.
O tradiţie spaniolă spune că ar trebui să mâncăm 12 boabe de struguri exact la miezul nopţii dacă vrem să avem parte de 12 luni de fericire. Şi pentru a fi veseli tot anul, este bine ca în această zi „să puneţi gând bun la toate”, să nu vă supăraţi şi să nu vă certaţi cu nimeni.
realitatea.net