Important

TRADITIE SI SUPERSTITII | Ce să faci în Săptămâna Mare ca să-ţi meargă bine tot anul!

Tradiţiile din Săptămâna Mare îi îndeamnă pe creştini să respecte anumite ritualuri, dar vin şi cu interdicţii, astfel încât pe parcursul anului fiecare să aibă parte de sănătate, prosperitate şi holde cu roade bogate.

Fiecare dintre noi ne ascultam în copilărie bunicii cu mare băgare de seamă când intram în Săptămâna Patimilor şi orânduiala se schimba. Eram ochi şi urechi atunci când ni se spunea că nu avem voie să spălăm rufe în unele zile, să lucrăm în grădină sau să mâncăm anumite alimente pentru că răul s-ar fi abătut asupra casei.

Toată familia intra într-o succesiune de ritualuri, adaptate după voia celor din casă, pentru ca pe viitor bunicii, părinţii şi copiii să fie feriţi de boli, de sărăcie, de dezamăgiri sau de singurătate.

Trecerea anilor a pus într-un con de umbră în zona urbană tradiţiile, mai ales în cazul tinerilor, dar la sate încă sunt păstrate obiceiurile din Săptămâna Patimilor.

Una dintre superstiţiile din Săptămâna Patimilor spune că nu e bine ca în această perioadă să fie consumat oţet. Tot în privinţa alimentaţiei, în Joia Mare sunt excluse din meniu urzile pentru că înfloresc, “nuntesc” în vorba populară, şi nu mai sunt bine de mâncat.

Bătrânii spun că în Joia Mare este indicat să nu dormi după-amiaza pentru că acest somn va atrage după sine lene pentru tot anul. Pe lângă asta, superstiţia mai aspune că cei care trag un pui de somn în Joia Mare vor fi incapabili să ducă la bun sfârşit un lucru început, oricât de nesemnificativ ar fi acesta.

Cele mai multe ritualuri sunt pentru Vinerea Mare sau Vinerea Neagră.

Credincioşii aşteaptă această zi ca să vopsească ouăle de Paşte, despre care se spune că au puteri miraculoase.

Pe lângă faptul că pot fi păstrate mai mult timp, pentru că nu se strică, se mai spune în popor că fetele care vor să fie frumoase trebuie să se spele cu apă în care au pus cojile de la ouăle ciocnite. Astfel vor avea tenul luminos şi curat tot anul.

Gospodinele care vor pregăti prăjituri şi pâinea în Vinerea Mare le vor putea păstra pentru mai mult timp, acestea păstrându-şi prospeţimea şi aromele.

Totuşi, în Maramureş şi în alte zone din ţară, obiceiul spune că nu se aprinde focul, nu se varsă sânge, nu se găteşte, nu se face nimic, pentru că este zi de post negru, este cea mai importantă zi de vineri din an pentru că atunci a fost răstignit Mântuitorul. Este o zi tristă.

Ca să putem ocoli medicul stomatolog, tradiţia recomandă să ne tundem în Vinerea Mare, pentru că tăirea părului are rolul de a te feri de durerile de dinţi.

La capitolul lucruri interzise în Vinerea Neagră intră şi pescuitul. Pescarii trebuie să-şi ţină năvoadele şi undiţele pe mal, altfel vor avea ghinion pe parcursul anului, iar cei care au şi bărci vor risca să rămână fără ele pentru că se vor scufunda.

În noaptea de Înviere, apa de la slujbă are puteri vindecătoare, iar cei care o aduc în casă vor avea leac pentru anumite boli şi suferinţe. Tot după noaptea de Înviere, lumânările care au fost aprinse de la preot trebuie aduse în casă şi păstrate. În momente de cumpănă, de suferinţă, de amărăciune în familie, aceste lumânări trebuie aprinse în faţa icoanei. Tradiţia spune că această lumină este cea mai apropiată de Rai şi va ilumina casa în care este aprinsă, ajutându-i pe cei din familie.

Pentru duminică, prima zi de Paşte se spune că cei care vor ciocni ouă în această zi se vor întâlni pe lumea cealaltă şi se vor recunoaşte. Persoanele care sunt singure şi descoperă în prima zi de Paşte un ou cu două gălbenuşuri îşi vor găsi ursitul sau ursita.

În prima zi după Înviere este interzisă munca la câmp şi însămânţarea holdelor. Superstiţia spune că pământul nu trebuie străpuns de fier sau metal în Ziua Sfântă.

Dacă în prima zi de Paşte bate vântul, aşa va bate tot anul, iar o ploaie trecătoare înseamnă că iarba va fi grasă, recolta bogată, dar va fi fân puţin.

După Paşte şi până la Rusalii, tradiţia spune că se deschid cerurile, iar sufletele celor morţi se întorc acasă ca să-i protejeze pe cei dragi. Pentru cei care mor în prima zi de Paşte se spune că nu vor avea parte de Judecata de Apoi, pentru că ei ajung direct în Rai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page