Important

Te deranjeaza muzica prea tare a localurilor invecinate? Afla ca ai dreptul la un “mediu sanatos”!

Esti obosit dupa o zi agitata sau dupa o saptamana de lucru. Doresti sa te odihnesti macar acasa, dar nu poti pentru ca de la localul de vizavi razbat, prin geamurile inchise, acorduri de muzica data la maxim. Daca vrei sa afli cine te poate ajuta in aceasta situatie nedorita, citeste articolul nostru de astazi.

Dreptul la un mediu sanatos este socotit, in societatea moderna, un drept fundamental al omului si este tratat si reglementat ca atare, scrie site-ul avocatnet.ro .

Unul dintre primii pasi ai afirmarii acestui drept l-a constituit Conferinta Natiunilor Unite privind mediul inconjurator care a avut loc la Stockholm in iunie 1972, desfasurata sub lozinca „Un singur Pamant”. Printre altele, atunci a fost proclamata si Ziua Mondiala a Mediului – 5 iunie.

Pe planul Uniunii Europene, in iunie 2006 a fost adoptata Strategia de Dezvoltare Durabila pentru o Uniune Europeana extinsa, care urmareste a pune in acord institutiile guvernamentale cu societatea civila, vizand scopuri de protejare a mediului si a calitatii vietii.

In ceea ce priveste poluarea sonora, la nivelul tarilor membre ale Consiliul Europei, un rol deosebit l-a avut Curtea Europeana a Drepturilor Omului – CEDO care, prin interpretarea Articolului 8 al Conventiei Europene – Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a identificat dreptul la un mediu sanatos ca fiind un drept existent distinct, parte integranta a sferei mai largi a dreptului la respectarea vietii private si de familie.

Romania, prin Constitutia sa, in art. 35, recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic, asigurand, totodata, cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Acelasi articol, in alineatul final, arata indatorirea persoanelor fizice si juridice de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

Statele, obligate sa asigure dreptul la un mediu sanatos, sub aspectul poluarii fonice

Conform Articolul 1 al Conventiei Europene, State Semnatare ale Tratatului, Inaltele Parti Contractante, recunosc oricarei persoane aflate sub jurisdictia lor drepturile si libertatile protejate de Conventia Europeana si de Protocoalele Aditionale la aceasta.

Din aceasta indatorire primara se desprind doua obligatii: una negativa, de a nu incalca drepturile si libertatile, si una pozitiva, de a le ocroti prin dotarea cu un arsenal juridic necesar si recurgerea la acesta, de cate ori se impune.

In Hotararea Moreno Gomez contra Spaniei, din data 16.11.2004, Cererea 4143/02, aplicantul s-a plans de zgomotul puternic si persistent generat de cluburi de noapte din vecinatatea locuintei, care ii impiedicau somnul. CEDO, observand esecul Statului de a rezolva problema, precum si amploarea zgomotului existent pe o durata de mai multi ani, a statuat existenta unei violari a Articolului 8 in respectiva situatie.

Intr-o cauza similara, in Hotararea Mileva si Altii, Cererile 43449/02 si 21475/04, CEDO a constatat ca, atunci cand aplicantii s-au plans, prin diverse petitii, de zgomotul excesiv cauzat de un birou, un club de jocuri electronice, precum si de un club de calculatoare, aflate in vecinatatea lor, autoritatile au ramas pasive. Astfel, desi a fost emis un ordin de inchidere a cluburilor aratate, acesta nu a fost pus in aplicare, iar pentru o perioada de peste patru ani, aplicantii au avut de indurat zgomote puternice, deranjandu-le viata privata si de familie. Prin urmare, Articolul 8 al Conventiei a fost violat.

Romania si dreptul a nu fi poluati fonic

Una dintre institutiile cu atributii in domeniul protejarii dreptului la un mediu sanatos in Romania, sub aspectul poluarii fonice, este Garda Nationala de Mediu. Acest organism are, printre alte atributii, si urmatoarele competente:

  • verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare in domeniul protectiei mediului;
  • controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator;
  • controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului;
  • propune organului emitent suspendarea si/sau anularea actelor de reglementare emise cu nerespectarea prevederilor legale;
  • aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului;
  • constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni. Pentru mai multe detalii, puteti vizita site-ul institutiei.

Este bine de stiut ca, daca nu este o fapta mai grava, poluarea fonica poate constitui o contraventie, sanctionabila inclusiv in baza Ordonantei de Guvern 2/2001. De asemeni, neindeplinirea conditiilor de mediu poate atrage si retragerea autorizatiei de functionare a unitatii in culpa.

Atributii in domeniul asigurarii dreptului la un mediu sanatos mai au si reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor – prin Sectiile de Politie competente, care pot desfasura, printre altele, urmatoarele activitati:

  • sesizeaza autoritatilor si institutiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonica;
  • verifica si solutioneaza, potrivit competentelor specifice ale autoritatilor administratiei publice locale, sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa, precum si a celor de gospodarire a localitatilor;
  • constata contraventii si aplica sanctiuni;

In ultima instanta, Politia poate cere inclusiv retragerea autorizatiei de functionare a surselor generatoare de zgomot.

Related Articles

One Comment

  1. cu ce sa masoare garda de mediu botosani sunetul ? nu au aparate omologate . :))))) eu ca sa aflu daca e legal nivelu de sunet tre sa chem de la iasi sau bacau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page