Local

Sute de botoșăneni au admirat parada de datini și obiceiuri de iarnă „Din străbuni, din oameni buni” – FOTO&VIDEO

Străzile municipiului Botoșani s-au umplut duminică de bucurie și de lume, la parada datinilor și obiceiurilor, organizată an de an de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă  “DIN STRĂBUNI, DIN OAMENI BUNI…”, este anul acesta la ediția a 46 – a.

Formațiile venite din toată Moldova și din multe localități din județul Botoșani au urmat un traseu prestabilit de organizatori, după care au oferit un spectacol în Piața Revoluției din Municipiul Botoșani.

Sute de botoșăneni au privit parada de pe trotuare sau din fața Prefecturii, unde formațiile au adus frumusețea tradițiilor într-un program special.

Tradiţiile şi obiceiurile populare specifice perioadei Crăciunului şi Anului Nou, cultura şi folclorul local, dar şi zonal, au fostîmpărtăşite publicului botoşănean, şi nu numai, de un număr semnificativ de formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din judeţ şi din judeţele vecine – Suceava, Iaşi, Neamţ.

Parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă a urmat traseul: Piața Revoluției – Casa Sindicatelor – Colegiul Național „A.T. Laurian”- Pod de Piatră – Calea Națională – Hotel Rapsodia  – Piața Revoluției, urmată de spectacolele formațiilor de datini și obiceiuri, începând cu ora 11:00.

Spectacole de datini și obiceiuri de iarnă au oferit formațiile din localitățile botoşănene: Albeşti – “CĂIUŢII DIN ALBEŞTI”, Băluşeni –“CUNUNA BĂLUŞENI”, Broscăuţi – “DATINA STRĂBUNĂ”, Conceşti – “PLAIURI CONCEŞTENE”, Copălău – “CIOBĂNAŞUL”, Corlăteni – “DOR DE PLAIURI CORLĂŢENE”,  Corni –“FORMAŢIA DE CĂPRIŢE”, Corni-Balta Arsă – “FORMAŢIA DE MASCAŢI”, Corni-Sarafineşti – “FORMAŢIA DE CĂIUŢI”, Coşula – “PĂDUREANCA”, Coţuşca – “CĂIUŢII DIN COŢUŞCA”, Curteşti – “FLORI DE MĂR”, George Enescu – “VLĂSTARELE LUI ENESCU” şi “STEJĂRELUL”, Oneaga – “FORMAŢIA DE CĂIUŢI”, Prăjeni – “FORMAŢIA DE DATINI ŞI OBICEIURI”, Răchiţi-Costeşti – “DOINA COSTEŞTILOR”, Răchiţi-Roşiori – “AŞA-I JOCU-N ROŞIORI”, Ştiubieni – “PLAIURILE ŞTIUBIENENE”, Ştiubieni-Negreni – “PLAIURI NEGRENE”, Tudora – “TUDOREANCA”, Vârfu Câmpului – “SIREŢELUL”, Vorona – “CODRULEŢUL” şi “MOŞTENITORII”.

 

Din alte judeţe: Iaşi-Scobinţi – “PLUGUL MARE DE LA FETEŞTI” şi “CERBUL DE LA SCOBINŢI”, Neamţ – “FLORICICĂ DE LA MUNTE” şi “CODRII NEAMŢULUI”, Suceava-Sadova – “FLORI DE BUCOVINA”.

Evenimentul s-a desfăşurat cu respectarea strictă a tuturor normelor privind măsurile de prevenire a infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, precum şi a planului de măsuri de protecţie, obligaţii şi restricţii ce trebuie respectate de populaţie în contextul prelungirii stării de alertă, aplicabile începând cu 9 decembrie, aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page