Ziua de Duminică 17 Septembrie 2023 a fost una de referință culturală pentru oraşul Săveni. Prima ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Plaiuri Săvinene ” a reuşit să unească ansambluri de folclor din Ucraina, Rep. Moldova şi Romania . Peste două sute de artişti vorbitori de limba română şi 13 meşteri populari au incântat privirile săvinenilor dornici de cultură şi folclor. Scopul voluntarilor Arlechino Moldova, cei care au muncit la elaborarea şi implementarea acestui proiect cultural transfrontalier , a fost acela de a aduce in stradă, aproape de oameni, arta folclorică românească ce dăinuie de mii de ani în regiunea Moldova-Bucovina-Cernăuți.
Festivalul a fost deschis de un târg de meşteri populari pe pietonala din centrul oraşului care a prezentat săvinenilor lucrări autentice de artă populară. Cântece mitice din fluier, poveşti folclorice de neuitat şi ateliere de prezentare a artei populare ce au avut menirea să ne facă pe toți mândri de originile noastre folclorice.
La ora 11.00 intreg alaiul de ansambluri a luat masa la Restaurantul Iris. Dorim să mulțumim cu această ocazie echipei de angajați Iris care s-au asigurat ca participanții să se simtă la Săveni ca acasă ! În jurul orei 12 s-a mers organizat în pelerinaj la Mănăstirea ” Sfânta Treime ” din Ştiubieni unde starețul manăstirii a binecuvântat artiştii şi menirea acestora, reamintindu-ne tuturor de importanța culturii şi a rugăciunii in vețile noastre de zi cu zi. Gânduri bune de mulțumire şi recunoştiință avem cu toții pentru părintele stareț Melchisedec Sandu care a asigurat masa pentru toate ansamblurile şi voluntarii participanți.
La ora 14.00 ansamblurile s-au intors la Săveni unde preotul Constantin Macuc de la Protopopiatul Saveni a ținut o slujbă de binecuvântare pentru toți cei prezenți. Mulțumim parintelui Macuc pentru rugăciune şi cuvintele deosebite rostite despre strânsa legătură dintre cultură tradiții şi biserică.
Parada de port popular a festivalului a inceput la ora 14.45 şi s-a desăşurat pe pietonalā, culminând cu câteva hore jucate vârtos in centrul orașului de către dansatori şi spectatori deopotrivă! Fanfara Ansamblului ” Dor de plaiuri Corlățene ” a avut o prestație de excepție!
Parada a fost urmată de un maraton folcloric de 4 ore care s-a desfăşurat pe scena Casei de cultură din Săveni unde fiecare ansamblu a prezentat tradițille locurilor de proveniență.
Asociația Arlechino Moldova mulțumeşte in mod deosebit co-organizatorilor festivalului, doamna director Silvia Zagoreanu de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Rep. Moldova şi domnului prof. Iurie Levcic Președintele Comisiei Permanente pentru Știință, educație, cultura, culte și tineret de din cadrul Consiliului Raional Cernăuți, Ucraina, firmei de transport Lyk care a asigurat transportul ansamblurilor din Ucraina, Restaurantului Iris Restaurant Iris pentru pregătirea şi servirea mesei participanților, domnului Sorin Luță, directorul Casei de Cultură Săveni Casa de Cultura Saveni pentru sprijinul oferit in desfăşurarea spectacolului, doamnei Irina Olariu coordonatorul Târgului de Meşteri Populari şi nu în ultimul rând, săvinenilor,care au asistat cu drag la acest eveniment cultural .
În 2024 se anunță o a doua ediție de poveste a Festivalului Internațional de Folclor Plaiuri Săvinene !