social

Studii alarmante despre poluarea provocată de centralele de apartament

Știți cât de poluat este aerul în jurul unui bloc înţesat cu coşurile centralelor de apartament? Se vorbește în ultimii ani tot mai mult despre acest lucru pentru că aceste coșuri de evacuare a fumului reprezintă un risc real pentru sănătatea locuitorilor de la bloc. Profesorul doctor Gheorghe Benga de la Universitatea Iuliu Haţieganu din Cluj, șef al catedrei de biologie celulară şi moleculară, a realizat timp de 15 ani studii elaborate în privința efectelor pe care le au gazele arse de centralele de apartament asupra sănătăţii oamenilor și arată, într-o lucrare de-ale sale, că evacuarea gazelor de ardere prin tuburi orizontale favorizează crearea unui înveliş de aer poluat de jur-împrejurul blocurilor unde sunt montate aceste centrale. ”Poluarea creează o stare de disconfort locatarilor prin emanaţiile iritante, toxice şi nocive, având consecinţe imprevizibile, mai ales pe termen mediu şi lung, asupra sănătăţii.” se arată în lucrare. Efectele asupra sănătății sunt: iritații ale ochilor, faringelui, sinusurilor, ale căilor respiratorii, bronșite, alergii, astm etc. Dar cel mai mare risc îl reprezintă cancerul pulmonar. Soluția propusă de cercetător este utilizarea sistemelor centralizate în cadrul cărora există centrale montate în exteriorul orașelor sau la marginea lor.

Ministrul actual al Mediului precizează în diverse interviuri că în ultimii 20 de ani nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea industrială și că, din contra, sunt puse în funcţiune din ce in ce mai multe centrale termice individuale deși este foarte clar că poluarea centralelor individuale adunată este mult mai mare decât poluarea unui CET. Acest trend, care este de altfel prezent și în majoritatea țărilor UE, reprezintă o soluție de compromis, cu efecte nocive, care creează serioase probleme de sănătate publică.

Să ne închipuim cum ar fi ca toate cele aproape 40.000 de apartamente din municipiul Botoșani să aibă centrale de apartament pe gaz și cum ar fi aerul într-un oraș cu 40.000 de coșuri de fum. Profesorul american Douglas Fowler, un expert american în problemele ce țin de poluare susține că Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereţii exteriori ai blocului este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor”.

Toate studiile din domeniu demonstrează clar că centralele termice de apartament instalate în blocurile de locuințe au efecte negative multiple auspra vieții și sănătății a milioane de oameni din România, efecte ce se vor manifesta și la generațiile viitoare. concluzionează Gheorghe Benga în lucrarea sa.

Așadar, termoficarea centralizată este o soluție viabilă, de viitor, pentru că este mult mai puțin poluantă decât sursele individuale de încălzire și pentru că, fiind un serviciu public, trebuie să fie accesibil tuturor cetățenilor, indiferent de venituri sau situație socială și să răspundă nevoilor lor de confort.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page