EducatieNATIONAL

Structura anului şcolar 2022 – 2023. Din toamnă începe școala pe „module”. Reguli noi pentru elevi și profesori

Noul an școlar va avea o durată de 36 de săptămâni, noutatea fiind organizarea acestuia în perioade de învăţare mai scurte, dar cu vacanţe mai dese. Conform unui ordin de ministru, anul școlar 2022 – 2023 va începe pe 5 septembrie 2022 și va cuprinde cinci module de învăţare și cinci vacanțe.

O altă noutate este și „Săptămâna verde”, eveniment similar proiectului „Şcoala altfel”, ce va putea fi implementat în unitățile de învățământ între 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale a câte 5 zile lucrătoare consecutive, conform deciziei școlilor.

Reguli noi în noul an școlar 2022 – 2023

Mai mult, toți elevii și copiii de grădiniţă vor beneficia de o vacanţă între 22 – 30 octombrie. În anul trecut, vacanța din toamnă era posibilă doar în cazul copiilor de grădiniţă şi elevilor din clasele primare.

Pentru clasele a XII-a zi şi a XIII-a seral, anul şcolar 2022 – 2023 va avea 34 de săptămâni de cursuri şi se va încheia pe 2 iunie. Elevii de liceu din filiera tehnologică vor avea 37 de săptămâni de cursuri şi vor finaliza anul pe 23 iunie, iar elevii din clasele a VIII-a vor avea 35 de săptămâni de cursuri, astfel că anul şcolar se va încheia pe 9 iunie 2023.

Cum arată structura anului şcolar 2022-2023

  • Modulul 1 – cursuri: 5 septembrie – 21 octombrie; vacanţă: 22 octombrie – 30 octombrie;
  • Modulul 2 – cursuri: 31 octombrie – 22 decembrie; vacanţă: 23 decembrie – 8 ianuarie;
  • Modulul 3- cursuri: 9 ianuarie – 3 februarie, respectiv 10 februarie sau 17 februarie, conform deciziei inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz; vacanţă: o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare, între 6-26 februarie;
  • Modulul 4- cursuri: 13 februarie – 20 februarie sau 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare, după caz, până la 6 aprilie; vacanţă: 7 aprilie – 18 aprilie;
  • Modulul 5- cursuri: 19 aprilie – 16 iunie; vacanţă: 17 iunie – 3 septembrie.

Regulament nou în școlile din România

Noul Regulament – cadru al şcolilor – ROFUIP va fi pus în aplicare din această toamnă, astfel că elevii din România nu vor mai putea fi exmatriculați, părinților acestora le este interzis să mai organizeze strângeri de fonduri pentru cadouri destinate profesorilor. Pe lângă acestea, cadrele didactice nu vor mai încheia două medii pe an la fiecare disciplină, ci doar una singură, existând și un plan de învățare individual, realizat de profesori, după evaluarea elevilor.

Elevii de clasa a IX-a se vor putea transfera în altă clasă doar dacă au motive de natură medicală și doar cu avizul comisiei medicale judeţene sau a municipiului Bucureşti, primit în urma prezentării documentelor care atestă starea de sănătate a acestora.

Mai mult, nici tezele nu vor mai avea caracter obligatoriu, ci doar la alegerea profesorilor, iar numărul de note primite de elevi va fi stabilit în acord cu numărul de ore destinat pentru fiecare disciplină în parte, însă nu mai puţin de trei, conform Adevărul.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page