Local

SOCANT | Un botoșănean, fost militar gradat la o unitate din Bistrița, a cunoscut iadul pe pământ – CITESTE POVESTEA

Ionuț Amarandei este un botoșănean care a trecut prin purgatoriul satanei. Nu în iad. La Bistrița. La Unitatea Militară UM 02267. Angajat cu contract de muncă la unitatea militară, botoșăneanul s-a îmbolnăvit în aplicațiile militare.

Nu în Afganistan, unde era programat să ajungă. În țară. Nevoit să care în spate saci cu grenade, marmide, arme și alte ”materiale de călire militară”, botoșăneanul s-a îmbolnăvit fiind nevoit să se opereze la coloana vertebrală. A fost la un pas de paralizie. De atunci nu mai este om. Iar cohortele de ofițeri pe mâna cărora a încăput destinul său par să aibă o singură misiune: transformarea militarilor angajați în rangers sau legume. Și totul se întâmplă în România zilelor noastre. Nu după al doilea război mondial. Începem acum un serial care, în mod sigur, va crea insomnii unor maiori și generali de armată.

În data de 23.07.2010, botoșăneanul Ionuț Amarandei, angajat al UM 02267 Bistrița, s-a prezentat la Spitalul Militar Clinic de Urgență ”Dr. Iacob Chiriac” Iași pentru examenul IRM. Examinarea a arătat că Amarandei Ionuț suferă de hernie de disc. A fost trimis de urgență la Spitalul de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, cu sugestia ”rugăm consultație de urgență pentru Amarandei Ionuț. Cu mulțumiri, șef de lucrări Dr. Vasile Busuioc”.

La 25.07.2010 Amarandei a fost internat pentru operație.

La 26.07.2010 a fost operat pe coloană, fiind spitalizat până la 02.08.2010. Pe biletul de ieșire din spital, doctorul care l-a operat, Nicolai Ianovici a recomandat: ”concediu medical timp de 21 de zile cu prelungire prin policlinica teritorială. Control peste 3 luni, inclusiv cură balneară peste 2 luni la Băile Felix, Herculane, pentru refacere”.

Militarii îmbolnăviți în armată sunt considerați dezertori (!?)

Pe timpul spitalizării, la două zile după operație, Ionuț Amarandei a fost contactat telefonic de către Locotenentul Ovidiu Bătcău, de la UM 02267 Bistrița. ”Cât ai de gând să mai stai în spital? Dacă nu te prezinți luni , în data de 02.08. 2010, la servici, te declar dezertor”, i-a spus ofițerul de la Bistrița.

La 02.08.2010 Ionuț a fost externat și a fost nevoit să stea la pat 14 zile. În acest timp s-a trezit la ușă cu căpitanul Aursulesei de la Poliția Militară cu ordinul comandantului Ioan Olan de a-l ridica de la domiciliu și a-l duce la unitate. Ionuț a prezentat toate documentele precum și dovada că a transmis către unitate actele care arătau clar că a fost operat. Căpitanul Aursulesei a telefonat la unitatea militară și a raportat că Ionuț nu a dezertat și că repaosul său la domiciliu este legal. După câteva zile, însuși comandantul Ovidiu Bătcău l-a contactat telefonic pe Ionuț Amarandei și i-a spus: ”Nu mă interesează ce faci, tu vii la unitate să îți dai demisia sau trimite-o prin fax. Că nu am nevoie de tine, ții locul ocupat degeaba”.

După cele 21 de zile de concediu, caporalul Ionuț Amarandei s-a dus la Bistrița, la infirmeria UM 02110, solicitându-i doctorului maior Marius Pătroi prelungirea concediului medical până la 31.08.2010.

Îmbolnăviți pe timpul serviciului, armata își aruncă gradații la ghena existenței

La 01.09.2010 s-a prezentat la Spitalul Militar Cluj pentru prelungirea concediului medical. La Secția de Neurologie, dr. Yveta Iernuțan i-a spus că ” odată ce ai operație deschisă, contractul de muncă trebuia desfăcut automat. Să faci internare pentru a te clasa, fără a mai beneficia de vreun ajutor. Trecând o lună de la operație, tu ești apt de muncă”.

”Am refuzat internarea. Știam că cele spuse de către doamna doctor sunt neadevărate. Mi-a dat două săptămâni de concediu. După aceste două săptămâni de concediu, m-am prezentat la unitate pentru a fi trimis la Cluj pentru prelungirea concediului medical. Locotenentul Ovidiu Bătcău mi-a spus că dacă mi-a expirat concediul medical, nu îl mai prelungește și mă bagă în serviciu, la program normal, pentru că spre finalul lunii trebuie să merg obligatoriu cu compania la tragere”, explică acum fostul militar Ionuț Amarandei.

În atare situație a cerut concediu de odihnă până la 01.10.2010, dată la care s-a adresat Spitalului de Recuperare ”Sf. Gheorghe” Botoșani. Aici, doctorul Dorin Catargiu l-a internat 10 zile și i-a prescris alt concediu medical pentru a se reface, până la data de 31.10.2010.

Iadul și-a trimis ofițerii la UM Bistrița

În prima zi a lunii noiembrie 2010 a fost trimis la Comisia de Expertiză Medicală Botoșani, în vederea prelungirii concediului medical. Fiind angajat al armatei, Ionuț a mers la Bistrița, la UM 02267 pentru a înștiința și primi trimitere către Comisia Medicală a Spitalului Militar Cluj.

”În ziua de 5 noiembrie 2010, m-am prezentat la unitate unde am fost retrimis, de la ora 07.30 până la 15.30, la program normal de lucru. În acest timp eu mă aflam, de fapt, în concediu medical”, povestește Ionuț.

La Spitalul Militar Cluj a ajuns la 8 noiembrie. Aceeași doctoriță Yveta Iernuțan i-a spus că pentru a beneficia de prelungirea concediului medical trebuie să se prezinte la Comisia Teritorială Botoșani. A doua zi Ionuț s-a dus la unitatea din Bistrița, la comandantul Ioan Olah, fiind însoțit de locotenentul Ovidiu Bâtcău. ”Pentru că ai făcut operație deschisă la coloană și după spusele celor de la Cluj, de drept trebuie să îți desfacem contractul de muncă. Dar, pentru că ai dreptul să ne dai în judecată, nu facem treaba asta pentru a mai avea și tu un ajutor până la sfârșitul contractului (n.r.: acesta expira la 24.06.2011). Pentru că nu poți să mai lucrezi te sfătuiesc să mergi la medic și să continui cu concediul medical până la expirarea contractului”, i-a spus comandantul direct, Ovidiu Bâtcău. La ora 15.00, în aceeași zi, Ionuț a fost trecut pe OZU (Ordin de Zi pe Unitate) cu învoire sau permisie pentru a se prezenta la Comisia Botoșani. Și aceasta se întâmpla în timp ce Ionuț se afla tot în concediu medical.

La sfârșitul lunii noiembrie, Ionuț Amarandei a fost contactat telefonic de către maiorul Florea Bonțe, de la biroul financiar al unității militare. Maiorul l-a acuzat scurt, militărește: ”Știm că tu lucrezi în altă parte, de asta stai în concediu medical. Dar o să avem noi grijă de tine”. În decembrie, concediul medical i-a fost prelungit până la 31.12.2010.

La 6 decembrie, Ionuț s-a dus la infirmeria unității medicale din Bistrița pentru a înmâna personal concediul medical. Acolo, medicul șef al unității, Dr. Dinu Chioralia i-a explicat teoria chibritului: ”Tu, în fiecare lună, trebuia să vii personal să predai concediul medical. Tu de unde îți iei banii? De la armată. Chiar dacă nu poți sta în picioare din cauza durerilor, tu nu ar trebui să fii în concediu medical și să vii la servici. Să strângi din dinți oricât de greu ți-ar fi. Că tu trebuie să asculți de noi, nu de ce spun medicii, pentru că noi te plătim”.

Sucă a lui nea Mărin și-a schimbat numele. A devenit Sucz și este maior la UM 02267 Bistrița

La 31.12.2010, Ionuț Amarandei a sunat la unitate pentru a întreba când să se prezinte la unitate pentru a-și relua serviciul. I s-a transmis să meargă în ziua de 03.01.2011, la program normal. Așa a și făcut. În ziua de 4 ianuarie 2011 a fost inclus la program de 24 de ore, gradat de serviciu pe compania Poliția Militară. În aceeași zi, Ionuț a primit vizita unei cunoștințe la care locuia în gazdă și care i-a adus de mâncare. Până să ajungă Ionuț la punctul de control acces în unitate, femeia care i-a adus de mâncare a fost ”informată” de către locțiitorul comandantului unității, maiorul Paul Ioan Szucz, că Ionuț nu mai lucrează și nu mai figurează în baza lor de date de mult timp. Femeia știa că Ionuț este la servici și nu l-a crezut. Între timp a ajuns și Ionuț la punctul de control acces. În acel moment locțiitorul comandantului unității și-a ieșit din pepeni și și-a dat arama pe față. ”Cine ești? Tu știi cine sunt eu? Eu nu te cunosc, nu te-am mai văzut până acum. Ce mai cauți aici? Cât mai ai de gând să stai în armată? Noi nu avem ce face cu tine”, i-a spus maiorul Szucz.

Cu spatele ”rupt” pus să care marmidele soldaților

”Pentru că am insistat să îmi apăr locul de muncă și să îi contrazic, refuzând să îmi dau demisia, au început să mă preseze. M-au pus să spăl holurile unității, să înlătur zăpada de pe aleile unității, să duc tomberoanele de gunoi la ghenă, să car la soldați marmidele cu supă, fiecare dintre aceste marmide cântărind 20 de kilograme. Pe la sfârșitul lunii ianuarie, din cauza durerilor provocate de aceste persecuții, nu mai puteam sta pe picioare. Am cerut să merg la un control medical. Cererea mi-a fost respinsă. Dar au insistat să îmi dau demisia. Încurajat de colegi, am mers mai departe cu serviciul”, ne-a spus botoșăneanul Ionuț Amarandei, fost militar gradat în unitatea din Bistrița.

Maiorul Guță: prostie fără număr…

La sfârșitul lunii februarie 2011, Ionuț a mai solicitat o permisie pentru a merge la un control medical. ”Vrei să lipsești iar, să umbli prin medicale? Nu îți dau voie, nu avem nevoie de unul ca tine. Ții postul ocupat. Fă-ți raport și mută-te la logistică, că nu am nevoie de lehuză ca tinee”, i-a spus locotenentul Bâtcău, plin de ”compasiune”.

Ionuț a încercat să se adreseze comandantului unității, dar a fost împiedicat de către maiorul Guță care i-a spus: ”Nu ai ce să cauți la comandant. Toți am fost de acord să nu îți mai dăm nicio învoire, pentru că ai lipsit destul anul trecut. Eu știu că tu ai mai multe coduri la concediu medical pentru că vrei să stai acasă, nu să vii la servici. Știu că prietenii tăi, medicii de la Iași, te-au învățat să vorbești așa și că actele operației nu sunt ale tale. Pentru că tu nu ai boala asta care apare la bătrânețe. Să îți fie învățătură de minte, că nu ne duci pe noi cu minciuna”.

Ionuț Amarandei, caporalul cu coloana vertebrală distrusă de serviciul militar s-a străduit să își continuie serviciul militar. În starea în care era!

sursa: Informatorul de Botosani si Suceava

Related Articles

3 Comments

  1. Ce ma mai mancat pe mine in fund sa ma duc sa lucrez in cadrul armatei romane :))

    ce bine ca m-au respins ca cica “cum sa trimita la MApN persoane incapabile de munca”
    plm am ochelari erau chiori ca am o problema la ochi? ce ? ma puneau la lunete sa trag? al dracu idioti…

  2. Eu nu ii dau dreptate. Armata nu mai e obligatorie si nu e pentru oricine. Singura vina a MaPN e ca nu au teste fizice dure la admitere. In armata franceza de ex, in legiune timp de 6 luni de zile te caleste fizic, cari in spate un rucsac de 60kg zeci, sute de kilometri. Faci fata mergi mai departe, nu..acasa. Asta al nostru repede se plange..

    1. Bai aurolacule, in armata franceza esti platit cu cateva mii de euro pe luna pt alea 6 luni, si nu oricine ajunge acolo.
      Daca esti prost stai acasa si ciocul mic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page