Slujbă misionară emoționantă la Biserica Ștefan cel Mare și Sfânt din Botoșani. Protopopul Petru Fercal: „Vrem să vestim frumusețea credinței noastre ortodoxe” – FOTO&VIDEO
Peste două sute de credincioși din Parohia Cătămărăști au participat duminică seară la o slujbă înălțătoare oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, evenimentul dorindu-se a fi încă o filă a unui proiect filantropic și cultural, inițiat în urmă cu doi ani la nivelul Protopopiatului Botoșani cu binecuvântarea ÎPS Teofan. Până în prezent, enoriașii Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani, în frunte cu neobositul preot protopop Petru Fercal, au participat la 16 cercuri misionare în municipiul reședință, dar și în satele județului. Corul psaltic care s-a înființat în parohia menționată aduce bucurie nespusă în toate locațiile în care se desfășoară cercurile misionare, evidențiindu-se voci minunate, cunoaștere temeinică a muzicii psaltice sub atenta îndrumare a unui absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, Gheorghe Bulboacă.
Pentru enoriașii parohiei Ștefan cel Mare și Sfânt din Cătămărăști, slujba Paraclisului de duminică seară, înălțată Maicii Domnului, a însemnat un moment inedit, atmosfera copleșindu-l chiar și pe părintele paroh, Vasile-Emanoil Crețu, sub îndrumarea căruia în urmă cu câțiva ani a fost înființat grupul coral „Voievodul” care a obținut numeroase distincții la diferite concursuri locale.
Duminică, cele două coruri au redat alternativ slujba Paraclisului Maicii Domnului, potrivit rânduielii bisericești, reușind să creeze o emoție pe care creștinii prezenți nu o vor uita prea curând. La finalul slujbei, părintele protopop Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură, transmițând importanța cercurilor misionare, mai ales în contextul actual în care oamenii cu greu se regăsesc, de frica bolii și a morții, limitând la maxim interacțiunea cu ceilalți.
„Am încercat ca la nivelul fiecărui cerc misionar să fie și un grup misionar care să se implice în a dezvolta cultura, duhovnicia, asistența socială, comuniunea și cunoașterea. Tinerii și creștinii în general au nevoie să trăiască în această armonie. Prin aceste slujbe misionare vrem să vestim frumusețea credinței noastre ortodoxe și să îndemnăm pe toți cei care doresc să rămână prietenii lui Dumnezeu să vină la ospățul duhovnicesc, să-i cânte Domnului și așa să se mențină între noi credința, nădejdea și dragostea. Încercăm să ne cercetăm unii pe alții”, a spus protopopul Petru Fercal.
Slujba de duminică a însemnat startului unor acțiuni similare în interiorul cercului misionar pe care îl conduce preotul Vasile Crețu, dar și în parohiile din Protopopiatul Botoșani, prin rotație.
„L-am rugat pe părintele Vasile să organizeze acest grup misionar și de astăzi va derula un șir de slujbe misionare pe viitor la parohiile din cercul misionar mai întâi, apoi la toate parohiile din Protopopiatul Botoșani, prin rotație. Încât aceste slujbe să ajungă adevărate pelerinaje”, a explicat părintele Petru Fercal importanța misiunii.
În jurul părintelui Vasile Crețu s-au strâns deja mai mulți credincioși, bucuroși să fie voluntari într-o misiune care se dorește a fi un legământ de păstrare a credinței adevărate și a dragostei de glie, de părinți și de semeni.
„Mă simt copleșit de această slujbă frumoasă. Când am văzut cum din sute de piepturi a răsunat Cuvine-se cu adevărat am simțit că sunt în rai. Se știe că mie îmi place muzica și de mic am cântat lui Dumnezeu. M-am născut în strană și cu voia lui Dumnezeu așa vreau să mor, slujind și slăvindu-L pe Dumnezeu. Felicit cele două coruri care au cântat Maicii Domnului de nota 10”, a spus vizibil emoționat părintele Vasile Crețu, parohul Bisericii Ștefan cel Mare și Sfânt.
După slujba din biserică a urmat o agapă frățească și un moment artistic, în care cele două coruri au intonat pe rând cântece patriotice și religioase. Grupul de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani și-a început programul cu „Jurământ la Putna”, un imn închinat voievodului Ștefan cel Mare, sfântul ocrotitor al bisericii din Cătămărăști.
La slujba închinată Maicii Domnului de duminică seară au mai slujit preoții Ciprian Agavriloaie și Ștefan Ciobanu, de la parohii vecine.