Programările la cabinetul cardiologie din ambulatoriul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, suspendate până la 1 februarie. Redirecționarea pacienților pentru o gestionare mai eficientă a consultațiilor.
Datorită numărului foarte mare de prezentări la cabinetul de cardiologie, s-a luat decizia de a suspenda programările până pe 1 februarie. În locul acestora, va fi implementată o nouă variantă de programări, care va ține cont de ordinea în care pacienții sună și de disponibilitatea cabinetelor. Astfel, se va întocmi o listă și, în funcție de pacienții care nu se prezintă la programare, vor fi chemați următorii pacienți pe listă.
Începând cu o săptămână, toți pacienții care au solicitat o programare la cardiologie au fost chestionați despre motivul pentru care doresc să se prezinte la cabinet. În cazul în care problema nu era strict legată de cardiologie, dar ținea de boli cronice, aceștia au fost redirecționați către cabinetul de medicină internă, unde programările pot fi făcute mai rapid, de pe o săptămână pe alta.
După o săptămână de implementare a acestui nou sistem, nu au mai fost înregistrate plângeri legate de cabinetul de cardiologie, iar autoritățile consideră că aceasta va fi soluția pe termen lung. De asemenea, s-a observat că multe dintre persoanele care se prezentau la cardiologie pentru rețete medicale periodice ar putea fi tratate și de medici din alte specialități, cum ar fi medicina internă sau geriatria. Aceasta ridică întrebarea de ce medicii de familie nu recomandă pacienților să meargă și către aceste specialități pentru astfel de servicii.
În acest context, s-a propus o variantă de îndrumare a pacienților către medicina internă, având în vedere că, în multe cazuri, cardiologia nu este o specialitate indispensabilă, iar medicii de medicină internă au competențele necesare pentru a acorda tratamentele respective. Astfel, pacienții vor rămâne în cabinetul de cardiologie doar dacă protocoalele medicale recomandă acest lucru.
„Pentru a îmbunătăți organizarea, programările la cardiologie sunt acum preluate de o altă persoană, diferită de asistentul care se ocupă cu activitățile medicale. Aceasta preia toate apelurile și stabilește dacă pacienții trebuie să meargă la medicină internă sau să rămână pe lista de cardiologie, asigurându-se că activitatea medicală nu este perturbată” a declaratt medicul Ștefan Bercea