Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” a lansat proiectele județene „Singing and Living” și „Educație pentru viață” – FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Gheorghe” Botoşani a lansat pe data de 27 ianuarie 2022 proiectele județene “Singing and Living” și “Educație pentru viață”. Acestea se vor desfășura în perioada ianuarie – iunie 2022, respectiv ianuarie – decembrie, 2022.
Având în vedere faptul că misiunea Seminarului și deviza ”O școală pentru minte, suflet și trup” pot fi translatate spre practică și prin realizarea unor activități extrașcolare, colectivul de profesori oferă constant elevilor, pe lângă cunoștințele specifice disciplinelor predate, informații utile în dezvoltarea profesională și culturală, implicându-i în activități diverse.
Realizarea acestor proiecte survine în urma identificării unor nevoi, așa cum au fost formulate în documentele strategice ale instituției și ale conducerii liceului și vizează formarea unor abilități de viață și culturale la adolescenți, atât de necesare pentru integrarea socio-profesională, precum și pentru succesul școlar.
“Singing and Living” Fiind un oraș cultural, parte a unui județ în care s-au născut genii artistice (Eminescu, Enescu și Luchian), oricâte evenimente ar fi organizate pentru copii, tineri sau adulți, acestea sunt încă puține, setea de cultură fiind recunoscută. Cu atât mai mult, suntem motivați, ca liceu vocațional, să susținem talentul în formele sale cele mai ingenue, să promovăm tinerii artiști, să le creăm condiții pentru afirmare, dezvoltare personală și recunoaștere a valorii, prin competiție deschisă și transparentă cu alți tineri de același nivel. Activități din cadrul proiectului: Iubim românește, Mărțișor tradițional, Concert pascal, Festivalul-concurs ”Singing and Living”.
Prin acest proiect se urmărește:
- dezvoltarea la elevi și la cadrele didactice, a abilitatilor de a proiecta și realiza în echipă activități de educație morală, culturală, civică si religioasă, cu impact în școală și în comunitate
- sprijinirea elevilor mai putin motivați și cu mai puțin sprijin din partea familiei în vederea ameliorării rezultatelor școlare, a prevenirii abandonului școlar și a întăririi colaborării cu familia;
Proiectul vizează educarea copiilor prin muzică, integrarea limbilor străine în paralel cu păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, într-o lume a multiculturalității și diversității artistice. ”Țara de sus”, așa cum este numit pe bună dreptate județul Botoșani, este bogată în tradiții și obiceiuri, pe care tinerii au datoria de a le păstra și transmite pe mai departe.
Coordonatori proiect: pr.prof. dr. Daniel Dascălu, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, Jeanina Cătălina Apostol, prof. Cezar Grădinaru, prof. Ștefan Crina Daniela, prof. Șcarlii Ioana. .
“Educație pentru viață”. Sub coordonarea profesorilor, elevii vor participa la o serie de activități printre care amintim: Drepturile și obligațiile cetățenilor europeni , Stop bullying, Start loving, Traficul de persoane – o amenințare reală, Concursul județean ”Dosarul de angajare”
Abilitățile de viață cuprind un set de cunoştinţe, comportamente, atitudini şi performanţe necesare unei vieţi de calitate în orice context psiho-social. Dintre abilitățile vizate a fi dezvoltate tinerilor prin implicarea în proiect amintim:
- abilităţi de autocunoaştere
- abilităţi de comunicare orală și scrisă în limba maternă, dar şi într-o limbă străină
- abilităţi antreprenoriale (alegerea meseriei / profesiei, cum să administrezi un buget în familie)
- abilităţi de luare a deciziilor, abilităţi de autogospodărire (mai ales pentru copiii din mediul rural şi cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate)
- abilităţi TIC (de utilizare a calculatorului, alfabetizare digitală)
- abilităţi de voluntariat (de a derula activităţi din proprie iniţiativă în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială)
- abilităţi sociale (cunoșterea drepturilor și obligațiilor, de integrare socială, de interacţiune în societate, de cooperare în grupuri de apartenenţă, spirit de echipă, de respectare a regulilor sociale).
- Într-o lume în care totul se învârte în jurul banilor și a internetului, încercăm să îi ajutăm pe elevi să fie conștienți de pericolul traficului de persoane, consecințele bullying-ului, dar și cum să reacționeze în cazul în care sunt victime ale acestora. Vrem să-i ajutăm să își creeze un viitor ținând cont de aptitudine și atuurile fiecăruia. Orele destinate educației civice și antreprenoriale sunt mult prea puține pentru a acoperi aceste aspecte, așa că activitățile din cadrul acestui proiect, își propun să vină în sprijinul elevilor, părinților și comunității pentru ca, împreună, să le putem crea un viitor mai bun și mai sigur.
Coordonatori proiect: pr.prof. dr. Daniel Dascălu, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, Jeanina Cătălina Apostol, prof. Șcarlii Ioana.