Agricultura

Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază

Seceta a făcut ravagii pe câmp, milioane de hectare de culturi fiind afectate. Pierderile din recolte vor fi resimțite direct de românul de rând, din pricina scumpirilor care nu vor ezita să apară la raft de la toamnă.

Cum afectează seceta fiecare român în parte. Un fermier din Prahova a plantat porumb pe 80 de hectare, dar toată cultura i-a fost distrusă de caniculă. Acum, în loc să se pregătească de recoltat, își calculează pierderile.

„Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic…”, spune Adrian Mocanu, fermier din Prahova, potrivit Antena 3.

Seceta a făcut prăpăd pe câmp, iar fermierii se plâng că pierderile de anul acesta sunt uriașe.

„La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero. Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, a mai declarat Adrian Mocanu.

Seceta a curpins suprafețe considerabile din Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. În unele zone nu a mai plouat de o lună, iar culturile au fost distruse.

Seceta, mână în mână cu scumpirile de la raft

Peste două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui au fost afectate de secetă, iar producțiile vor fi mult mai mici decât în anii trecuți. Estimările arată că la porumb producția va fi mai mică cu 30% față de anul 2023, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi mai mică cu 25% față de anul trecut.

O producție slabă înseamnă, din păcate, prețuri mai mari. Tona de floarea-soarelui se vinde deja cu 12% mai scump decât anul trecut, iar specialiștii preconizează că scumpirile vor ajunge și la raft.

„La floarea soarelui situația e mai tensionată și e posibil să vedem anumite scumpiri. Maxim 10% ar trebui să crească cotația uleiului la raft, în condițiile în care corelațiile de preț între materia primă și produsul final nu sunt întotdeauna perfecte și atâta timp cât piața nu îți absoarbe o creștere de preț de genul ăsta va trebui să fie suportată de către conturile procesatorului”, a declarat Gabriel Razi, specialist piață agricolă.

Carnea de pasăre riscă și ea să se scumpe, spun specialiștii, din cauza scumpirii furajelor: Majoritatea alimentelor sunt pasibile de scumpiri în această toamnă. În principal la sortimentele de carne, de la pasăre până la porc. Seceta nu e doar la noi, și de unde se importa carnea de porc și acolo sunt costuri mai mari”, spune Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Producătorii de carne de pui au anunțat că din cauza furajelor scumpe vor fi nevoiți să crească prețul cărnii cu cel puțin 5%, din toamnă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page