Probabil, cam toți preoții sunt întrebați în perioada Bobotezei dacă se spală sau nu se spală în această perioadă. Motivația acestei întrebări provine din faptul că , de regulă, cam în toate fântânile și bazinele cu apă se toarnă puțină aghiazmă mare și ar fi o impietate să folosim apa, afară de băut și gătit.
Greșit! În primul rând trebuie să știm că aghiazmă mare e numai aceea pe care o luăm de la biserică, sfințită de preot. Dacă punem un litru de aghiazmă în câteva tone de apă nu înseamnă că întreaga cantitate a devenit aghiazmă mare. În al doilea rând apa este vitală omului, regnului animal și în general, naturii. Pentru om , ea e folosită la prepararea hranei dar și la igienă. Nu putem face pauză și nu se justifică, a face pauză 8 zile de la igienă, pe motiv de impietate. Apa trebuie folosită în scopul lăsat de Dumnezeu.
Așa că, nu e păcat să spălăm sau să facem duș în perioada aceasta. Sfințenia nu stă în gradul ridicat de mizerie. Omul duhovnicesc e un om îngrijit și curat. Să nu uităm că aceeași apă e folosită și în industrie,în spălătoriile auto, aceeași apă e și în rezervoarele băilor noastre și peste tot. Deci nu e bine să exagerăm.
Luăm aghiazmă mare după rânduială(5-14 ianuarie) iar în rest folosim apa la tot ce e necesar.Eu v-aș sugera însă un alt subiect de discuție, legat de apă și anume: Cum ar trebui să folosim mai responsabil și să protejăm mai bine apele din mediul în care trăim: fântăni, lacuri, pâraie, râuri, fluvii, mări?
Preot Ioan Chirvasă