Scandal pe pensiile militare. MAI şi MApN se opun reformei din PNRR
Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum solicită Comisia Europeană, arată un document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. Economedia a scris în exclusivitate AICI că Bruxelles obligă România să includă și pensiile militare în cadrul pensiilor speciale vizate de reforma legii pensiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest jalon din PNRR are termen-limită finalul anului.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale susține că a elaborat un Memorandum, care are ca scop îndeplinirea jalonului din PNRR pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Potrivit acestuia, până la sfârșitul trimestrului IV 2022, România trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru finalizarea „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.
Conform PNRR, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale. Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii.
„Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora. Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea
beneficiarilor de pensii de serviciu. Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, arată Ministerul Muncii.
Astfel, pentru îndeplinirea acestor obligații, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a promovat un Memorandum având scopul stabilirii premiselor instituționale necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 :„Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” (indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi cu caracter special).
Memorandumul prevede încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului public de pensii între Ministerul Muncii, Casa Națională de Pensii Publice și ministerele de resort și/sau instituțiile al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare, privind punerea la dispoziția MMSS, în vederea îndeplinirii jalonului 215, a propunerilor legislative care reglementează aria de competență a fiecărui minister. De asemenea, vor fi furnizate MMSS/CNPP datele și informațiile necesare în vederea măsurării impactului bugetar al propunerilor/opțiunilor de reformă a indemnizațiilor/ pensiilor de serviciu, inclusiv cele militare.
Totodată, el prevede constituirea unui grup de lucru inter-instituțional cu reprezentanți ai tuturor ministerelor de resort și/sau instituții al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare de stat și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Casei Naționale de Pensii Publice pentru elaborarea cadrului legislativ necesar implementării reformei privind pensiile de serviciu.
Ministerul Muncii susține că Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au returnat proiectul de Memorandum neavizat cu observații.
Până la data de 11.07.2022, acesta a fost avizat favorabil de către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, a fost avizat cu observații de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și se află încă pe circuitul de avizare: Ministerul Justiției și la Serviciul Român de Informații.
Avizarea și aprobarea acestui Memorandum este un demers necesar pentru îndeplinirea în termen a jalonului 215, având termen de finalizare 31 decembrie 2022 (intrarea în vigoare a noului act normativ).
Economedia a scris în exclusivitate săptămâna trecută că Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității.
Inițial, în cadrul reformei, statul a introdus toate pensiile bazate pe contributivitate, dar și toate pensiile speciale în afară de cele ale militarilor. Pensiile militare nu au fost incluse, deoarece statul român consideră în prezent că acestea nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”. Asta deși mare parte dintre acestea nu sunt plătite pe principiul contributivității, ci sunt completate de la bugetul de stat.
Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere. (Detalii, AICI)
Ministrul Internelor Lucian Bode a reiterat ulterior că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii ocupaționale. (Detalii, AICI)