Scandal între șeful APIA și mai mulți fermieri din județul Botoșani
E scandal între șeful Agenției Județene pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și mai mulți fermieri din județul Botoșani. În timp ce directorul executiv, Liviu Zaharia, încearcă să rămână în funcție și după termenul de pensionare, producătorii se unesc împotriva acestuia și îl acuză de prejudicii cauzate.
Liviu Zaharia a formulat o cerere la nivelul conducerii centrale APIA prin care a solicitat prelungirea mandatului de director, însă cererea a fost respinsă. S-a îndreptat apoi spre instanță și a atacat decizia de pensionare la Curtea de Apel din Suceava. Un comitet de contencios administrativ și fiscal va judeca dacă actul administrativ poate fi anulat, primul termen de judecată fiind miercuri, 7 august.
Între timp, fermierii spun că eventuala menținere a lui Liviu Zaharia în funcția de director al APIA Botoșani ar fi un dezastru pentru agricultorii din județ.
„Domnul Liviu Zaharia vrea cu tot dinadinsul să continue distrugerea fermierilor la nivelul județului Botoșani. Unii pe care a vrut să-i distrugă și-au recuperat drepturile în instanță, dar a durat zeci de ani, iar aici aș enumera pe Merticariu Liviu, societatea Darcom și alții. S-au trimis controale aservite pentru a duce în eroare sistemul APIA și pentru a penaliza ferma, probabil sunt interese ascunse în spate”, susține Dănuț Andruș, președintele Asociației de Proprietari Paltinul.
El spune că este posibil ca termenul de judecată fixat pe 7 august, în timpul vacanței judecătorești, să fi fost obținut de Liviu Zaharia cu ajutorul unei rude care este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, liderul asociației subliniază că fermierii pe care îi reprezintă au depus mai multe acțiuni în instanță, proiectând acuzații grave asupra APIA.
„Avem niște acțiuni pe care le-am introdus sau sunt în curs de introducere în instanță și avem dovezi. Fermierii din Botoșani au fost obligați să predea, prin interpuși APIA, suprafețe de teren către alți fermieri din județ sau să plătească „taxa de șmecher”. A cerut termen în vacanța judecătorească și asta dă de bănuit. România poate funcționa și fără astfel de oameni care vor să distrugă tot ce înseamnă producător românesc”, mai acuză Dănuț Andruș.