Local

Sărbătoare la Poliția Locală Botoșani – FOTO

Pictorul botoșănean Florin Prodan împlinește astăzi, 4 noiembrie, 60 de ani. De aproximativ trei decenii el se numără printre cei care prin activitatea lor creatoare aduc un plus de imagine Botoșaniului și țării. Florin Prodan este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru fondator al Fundației “Ștefan Luchian”. A participat la zeci de expoziții personale și de grup, organizate în Botoșani dar și în alte orașe ale țării.

Inginer de profesie, Florin Prodan este șeful Biroului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Botoșani. Primăria Botoșani este instituție care, grație tablourilor lui expuse pe holuri, dar și în unele birouri, le oferă vizitatorilor o parte din atmosfera unei galerii de artă.

Colorist cu o paletă rafinată, a început să expună lucrări în expoziții încă din anul 1980, adunând peste 30 de expoziții personale și 20 de participări alături de pictorii contemporani la saloanele de artă naționale și internaționale. Tablouri ale artistului se regăsesc în colecții particulare din România, Franța, Italia, Anglia, Germania, Grecia, SUA, Cipru, Iran, China, Canada, Portugalia.

„Am pictat în tablourile mele splendoarea  naturii și miracolul ei. Natura a devenit pentru mine un mod de exprimare și mă identific cu ea. Expresia mea artistică se regăseşte sau se manifestă de-a dreptul cu forţă în peisajele și naturile de interior, cadre construite special. În acest spaţiu pictural <citim> principiile programatice ale dedicaţiei mele artistice. În demersul meu artistic, mă adresez trăirilor subtile ale iubitorilor de artă, celor care caută emoţii şi vibraţii în frumosul joc cromatic şi în desenul măiestrit al tuşelor”, spune artistul.

Florin Prodan pune un strop de suflet în fiecare tablou. Cu sensibilitate și delicateţe, pictorul le transmite iubitorilor de artă, prin tablourile sale să se oprească din tumultul vieții și să-și facă timp să admire frumusețea naturii. Lucrările pictorului botoșănean sunt apreciate de confrații artiști plastici, de criticii de artă, dar și de toți cei care iubesc frumosul transpus cu talent și dăruire în culoare.

Edificatoare pentru activitatea artistică a pictorului Florin Prodan este declarația criticului de artă Valentin Ciucă. „Florin Prodan place privitorilor prin calitatea culorilor atent distilate pe paletă, generoase şi tandre, melancolice şi vitale, subtile şi onctuoase. Creaţia lui se potriveşte perfect cu imaginile pictate, în fapt, sensibile transfigurări ale unor emoţii de delicate sentimente. Marea lecţie a naturii, devine şi pentru Florin Prodan esenţială în constituirea unei viziuni artistice, a unui mod de a înţelege şi transfigura realitatea. Dincolo de senzaţie se află o ştiinţă a exprimării plastice şi de aceea Florin Prodan place privitorilor”.

La rândul său, pictorul Constantin Tofan, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, susține că este atâta căldură în demersul pictorului Florin Prodan, „încât peisajele de primăvară şi vară dobândesc incandescenţe minerale, iar peisajele de iarnă reuşesc să ne emoţioneze prin desfăşurările lor, sub imperiul unei ancestrale amintiri din copilărie”.

Marius Tița spune că “în picturile lui Florin Prodan regăsim visele copilăriei şi uimirile tinereţii, tăcerile înţelepciunii şi afirmaţiile îndrăznelii”.

În cadrul expoziției de la Galeriile Victoria Iași, organizată în anul 2021,   Constantin Tofan a declarat că “această expoziție este o adevărată  lecție de cromatologie pentru noi”.

„Florin Prodan este colegul care, prin pasiunea pentru pictură, ne înfrumusețează și nouă viața. Suntem onorați să-l avem coleg și-i urăm mulți ani și toate cele bune. Îl felicităm pentru întreaga activitate artistică, dar și pentru activitatea din cadrul Poliției Locale și-i dorim putere de muncă și inspirație pentru a transpune în tablouri frumusețea lumii”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

????????????????????????????????????

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page