IncendiuLocal

Șapte incendii într-o singură zi la Botoșani – FOTO

Evenimentele au avut loc în localitățile Avrămeni, Sârbi, Botoșani, Dacia, Iacobeni, Strahotin și Rădăuți Prut.

La Sârbi, o anexă, furajele, dar și lemnele de foc din gospodăria unui localnic au fost cuprinse de flăcări din cauza unui fumător neglijent care a aruncat o țigară aprinsă pe materiale combustibile. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au intervenit pompierii militari de la Garda de Intervenție Săveni, cu două autospeciale cu apă și spumă, dar și voluntarii din comuna Vlăsinești, aproape trei ore. Au fost protejate de foc casa și celelalte construcții din gospodărie.

Pe raza celorlalte localități s-au produs incendii de vegetație uscată. Pentru limitarea propagării flăcărilor au intervenit pompierii militari din Săveni și Botoșani, dar și voluntari din Nicșeni, Avrămeni, Dângeni și Rădăuți Prut.

Având în vedere faptul că cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri extravilane, nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate.

 

Informare preventivă

 

O țigară aprinsă, aruncată la întâmplare, poate provoca un incendiu într-un timp foarte scurt, mai ales dacă ajunge pe materiale combustibile, cum ar fi furajele sau lemnele, care au o viteză mare de ardere. În unele cazuri, bunurile ard mocnit, cu degajări mari de fum, iar dacă sunt și persoane surprinse în astfel de incendii, acestea se pot intoxica cu monoxid de carbon. Indiferent de situație, respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm:

 

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele, dar și viața cetățenilor.

Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page