SANATATE | “Zaharul sanatos”, mit sau realitate?
Zaharul devine din ce in ce mai greu de eliminat din alimentatia noastra. In plus, nici indulcitorii nu sunt chiar atat de inofensivi pe cat ai crede. Unii dintre acestia contin la randul lor fructoza si glucoza, doua substante invinuite de aparitia obezitatii, a diabetului sau a altor tulburari metabolice. Iata care este adevarul despre zaharul din comert.
Zaharurile raman periculoase
Indiferent de tipul de zahar consumat, fie ca este de masa, fie ca vine sub forma unor siropuri naturale “super mineralizatie si vitaminizate”, indulcitorii raman indulcitori, considera nutritionistii. “Mineralele nu contracareaza caloriile si hormonii”, explica profesorii de nutritie si sanatate in alimentatie de la Universitatea din New York. Intr-adevar, nivelul zaharurilor din sange creste la supradozele de zahar, indiferent de provenienta acestuia.
“Carburanti” periculosi
Necesara pentru o buna functionare a corpului si creierului, glucoza, prelucrata din zahar de catre enzimele din stomac, se poate dovedi un pericol pentru greutatea ta corporala. Fructoza, o componenta a zaharului, intalnita in mai toate alimentele, creste nivelul de acid uric in organism si poate declansa sindromul rezistentei la insulina. Din nefericire, cele doua componente ale zaharului se regasesc si in indulcitori sau in “zaharul sanatos” (cum este promovat zaharul brun, de pilda).
Dispute pe tema indulcitorilor
Indulcitorii sunt recomandati indeosebi persoanelor care au probleme de greutate sau diabeticilor. Exista insa numeroase dispute legate si de aceste substante. In randul cercetatorilor au fost lansate diverse ipoteze care faceau legatura intre aceste substante si cancer si tulburarile de comportament. Un lucru observat este ca, dupa trecerea pe un regim cu indulcitori, se constata aparitia senzatiilor de balonare.
Tipuri de indulcitori naturali
Siropul de artar, stevia rebaudiana si mierea naturala sunt indulcitorii recomandati pentru persoanele care cauta sa elimine zaharul de masa din alimentatie. Alte tipuri de zahar, cu efect mai mic asupra pancreasului (dar nu inofensive), sunt zaharul brun, zaharul turbinado, zaharul demarara, zaharul muscovado si suncanatul. Acestea au avantajul de a nu fi trecut prin procesul complex de rafinare. Toate, in schimb, trebuie consumate intotdeauna cu masura.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro