Sanatate

SANATATE | Vine vara! Tu stii cum sa te protejezi de cancerul de piele?

Razele ultraviolete sunt importante pentru dezvoltarea osoasa a copiilor și pentru stabilizarea vitaminelor A si D, pentru tratarea unor boli precum unele eczeme si psoriazis. Insa, pe langa avantaje, expunerea la razele solare poate cauza si aparitia unor boli grave, cum ar fi cancerul de piele.

Soarele, prietenul sau inamicul nostru…

90% din cazurile de cancer dermatologic (de piele) apar la persoanele care sunt supuse razelor solare în abundență. Tocmai acesta este și motivul pentru care cele mai multe cazuri de cancer epidermic apar la pescari și fermieri. Observarea oricăror leziuni bubonice nevindecabile în orice zonă a corpului și analiza lor la timp poate ajuta la diagnosticarea bolii într-o faza precoce și ca atare, poate salva viața pacientului. Alunițele de culoare închisă, care apar datorită razelor solare și pe care cresc melanomi maligni sunt cel mai raspândit tip de cancer epidermic. „Aproape fiecare persoană are câte un semn din naștere sau alunițe pe corp. Din punct de vedere medical, dacă alunițele își modifică culoarea și mărimea în timp, devin periculoase. Tocmai de aceea este indicat ca alunițele corporale să fie verificate periodic și ținute sub control”, spune dr. Ahmet Günay, dermatolog la Liv Hospital – Turcia.

De ce vara alunițele devin mai periculoase?

Pentru ca o aluniță  să se transforme în celulă canceroasă  aceasta trebuie să fie suspusă unei traume. Pe primul loc în ierarhia traumelor se află soarele. Tocmai de acea, vara riscul de transformare a alunitelor în cancer este mai ridicat decât în restul anotimpurilor. De asemenea, aluniţele care sunt localizate în palmă, talpă, la copca sutienului sau a lenjeriei intime, la baza sau copca încălțăminții sunt supuse permanent traumei și prezintă riscul de lezare sau chiar rupere. Astfel de alunițe trebuiesc extirpate la timp tocmai pentru a împeidica agravarea situației.

Expunerea acestora la raze solare, crește riscul cancerului. Astfel de situații schimba componența celulelor și formează celule atipice. În special alunițele de culoare închisă sunt mai expuse riscului. Modificare componenței celulei este, de asemenea, un motiv în plus de creștere a riscului. Razele ultraviolete și în special razele de tip A sunt cele cu gradul de risc cel mai ridicat. Din nefericire, cremele protectoare de raze ultraviolete sunt produse astfel încât să protejeze numai împotriva razelor ultraviolete de Tip B.  De aceea verificați ca, cremele protectoare pe care le utilizați să aibe ”factori de protecție împotriva razelor ultraviolete A și B”. Pentru toate tipurile de cancer epidermic se utilizează, ca și la celelalte tipuri de cancer, metodele de extirpare chirurgicală și chimioterapia.

Ce tip de piele este cea mai expusă pericolului?

  • Persoanele cu alunițe închise la culoare.
  • Persoanele cu  antecedente în familie de melonomi.
  • Persoanele expuse la soare în mod abundent.
  • Persoanele care au avut în trecut arsuri solare.
  • Persoanele cu tenul foarte deschis.

Cum aflăm dacă avem aluniţe sănătoase?

Se examinează cu ochiul liber sau cu dermatoscopul. După care se hotărește dacă trebuie efectuată biopsia sau trebuie extirpată alunița. Se stabilește factorul de risc. Dacă este depistat orice fel de risc simpla extirpare a aluniței într-o fază precoce este de ajuns pentru a începe tratamentul sau pentru a proteja.

Cand trebuie sa mergem la doctor?

  • Dacă alunița a crescut dintr-o dată.
  • Dacă  alunița și-a schimbat forma și conturul.
  • Dacă și-a schimbat cularea în negru sau negru-vinețiu.
  • Dacă apar și alte simptome  (arsuri, mâncărime, dureri).

Sfatul medicului!

  • În primul rând, între orele 11.00 și 16:00 nu trebuie să vă expuneți soarelui. Între orele astea este bine să utilizați cremele protectoare indicate de către medicul dermatolog.
  • Persoanele cu ten deschis sau cele care au în familie persoane care au suferit de melonomi  trebuie să se prezinte la control cel putin o dată pe an.
  • Alunițele de culoare închisă poziționate în palmă, în talpă, în zona elasticului lenjeriei intime sau copcilor de la sutien sau încălțăminte trebuie extirpate.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page