SANATATE | Uleiul de măsline, «aur lichid» pentru sănătate
Ştiai că uleiul de măsline a fost unul dintre „trucurile” de sănătate ale celei mai longevive femei din lume, care a trăit 122 de ani? Bogat în compuşi valoroşi, acest ulei ne promite protecţie în faţa celor mai temute boli.
Amintit adesea în Biblie, uleiul de măsline este cea mai veche grăsime vegetală descoperită de oameni. În vremuri de demult, egiptenii le dădeau grecilor grâne pentru a primi în schimb ulei de măsline. Lichidul galben-verzui era considerat cea mai valoroasă marfă de negoţ. Nu doar în alimentaţie se regăsea adesea uleiul de măsline.
Tratamentul multor afecţiuni, dar şi reţetele cosmetice conţineau acest ulei preţios, care deţine proprietăţi fortifiante şi revigorante. Motive suficiente ca acest remediu să fie considerat „aur lichid“.
Protejează inima şi ficatul
Conţinutul mare de antioxidanţi, cum sunt vitamina E şi polifenolii, îi oferă calităţi terapeutice în prevenirea bolilor cardiovasculare. În medicina naturistă se utilizează în special uleiul virgin presat la rece. Odată prelucrat, uleiul îşi pierde din proprietăţi.
Acizii graşi mononesaturaţi din lichid stimulează colesterolul „bun“ şi reduc riscul de îmbolnăvire a inimii. Se iau 2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, în cure de câte 2 săptămâni. Cardiologii spun că un consum regulat de ulei de măsline reduce şi tensiunea.
În colicile hepatice se recomandă următoarea reţetă: până la 400 ml de ulei de măsline, 15 ml de coniac, 2 gălbenuşuri şi puţin mentol. Se amestecă totul şi se bea dimineaţa, în două rânduri, la intervale de o jumătate de oră.
Poate preveni cancerul
Oleocantalul, fitonutrientul din uleiul de măsline care mimează efectele ibuprofenului în reducerea inflamaţiilor, poate ajuta şi la prevenirea cancerului de sân, dar şi recidivele în cazul femeilor care au fost diagnosticate cu această boală.
Unul din cei mai importanţi antioxidanţi din uleiul de măsline este vitamina E, care are efecte antitumorale. Înlocuieşte în alimentaţie, pe cât posibil, uleiul obişnuit cu cel din măsline, ca să eviţi dezvoltarea celulelor canceroase.
Remediu contra constipaţiei
Uleiul de măsline este un adevărat aliat pentru sănătatea digestivă. Consumat ca atare, reduce secreţia de acid gastric şi uşurează digestia după o masă copioasă, prin stimularea secreţiei biliare. Uleiul de măsline are acţiune laxativă, tratând constipaţiile ocazionale şi pe cele cronice. Ia câte 30-60 ml de ulei de măsline pe zi, până se reglează scaunul.
Leac în arsurile uşoare
Foloseşte uleiul de măsline şi pentru arsurile uşoare. Este vorba despre accidentele din bucătărie, care se pot întâmpla şi celor mai dibaci într-ale gătitului. Aplică ulei de măsline pe zona afectată şi masează uşor. Continuă până când rana dispare, recomandă fitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Tratează mătreaţa
Utilizat şi pe cale externă, uleiul de măsline este indicat în combaterea mătreţei şi stimulează creşterea firului de păr, pe care-l întăreşte şi îi redă supleţea. Masează scalpul cu puţin ulei de măsline şi lasă-l să acţioneze o jumătate de oră. În câteva zile, vei vedea că mătreaţa a dispărut şi părul şi-a recăpătat luciul natural. Dacă îţi cade des părul, tot uleiul de măsline te poate ajuta. Fă masaje cu ulei câteva minute, în fiecare seară, şi nu te clăti. Acoperă-ţi părul cu un prosop şi lasă-l aşa pe timpul nopţii.
BINE DE ŞTIUT
* Uleiul de măsline este şi un bun remediu contra vergeturilor. Masează cât mai des zonele-problemă (coapsele, burta, şoldurile) cu acest ulei.
Dacă vergeturile sunt mai vechi, adică au deja culoarea albă, uleiul poate diminua uşor aspectul inestetic al liniilor albe, însă nu le poate „şterge“ în totalitate. Amestecă în părţi egale ulei şi glicerină şi fă-ţi masaj zilnic, dacă vrei rezultate rapide.
Uleiul de măsline este cel mai falsificat ulei din lume. Doar un produs autentic poate aduce beneficii pentru sănătate.
Stimulează secreţia bilei
Uleiul de măsline este eficient şi în tratamentul dichineziilor biliare. Urmează terapia cu 1 lingură de ulei de măsline extravirgin în asociere cu suc de lămâie, administrată dimineaţa, pe stomacul gol. Cura are efecte benefice coleretic-colagoge, adică stimulează secreţia şi eliminarea bilei. După administrare, se stă culcat pe partea dreaptă aproximativ 30 de minute.
Sursa: clicksanatate.ro