SANATATE | Tu consumi alimente care afecteaza creierul?
Cu siguranta ai auzit ca anumite alimente stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatatesc IQ-ul, insa stiai ca exista si alimente nesanatoase care secatuiesc creierul? Afla mai jos care sunt aceste alimente nesanatoase si cum sa te feresti de ele.
Zahar. Nu este niciun secret faptul ca excesul de zahar are consecinte grave asupra organismului uman. Noi studii arata insa ca zaharul, pe langa faptul ca afecteaza silueta, are un impact major si asupra creierului. Persoanele care consuma cantitati mari de zahar se confrunta cu probleme de invatare si memorie.
Alimentele bogate in zahar si fructoza reduc activitatea cerebrala deoarece afecteaza abilitatea insulinei de a ajuta celulele cerebrale sa metabolizeze zaharul in energie necesara pentru functiile creierului. Vestea buna este insa ca alimentele bogate in acizi grasi omega 3 anuleaza efectele nocive ale fructozei.
Este astfel indicat sa reduci consumul de zahar si bauturi carbogazoase. In schimb, poti adauga in dieta ta mai multe alimente bogate in acizi grasi omega 3 precum somon, nuci sau seminte de in.
Carne rosie si unt. O dieta bogata in grasimi saturate afecteaza functiile creierului si memoria. Carnea rosie si untul sunt alimente bogate in astfel de grasimi nocive pentru organismul uman. In schimb, alimente precum uleiul de masline sau avocado, care contin grasimi mononesaturate, sunt benefice pentru sanatate.
Pentru un creier sanatos, nu trebuie sa renunti total la produsele din carne, insa este recomandat sa alegi sortimente sarace in grasimi. Astfel, din dieta ta nu trebuie sa lipseasca branza, iaurtul sau laptele, carnea de pui si curcan sau pestele. Evita carnea procesata, precum baconul, si incorporeaza in alimentatie si surse vegetale de proteine, precum fasolea.
Pizza. Persoanele care consuma frecvent alimente de tip junk, precum pizza, au un IQ mai redus decat persoanele care au o alimentatie mai sanatoasa. Aceste alimente nu trebuie consumate in special de copii, deoarece le afecteaza abilitatile de vorbire si invatare. Astfel, dieta joaca un rol esential in prima parte a vietii si stimuleaza dezvoltarea cerebrala.
Incearca pe cat posibil sa eviti astfel de produse de tip junk, care nu ofera organismului mineralele si vitaminele de care are nevoie.
Guma de mestecat. Deoarece reduce puterea de concentrare, guma de mestecat afecteaza memoria si procesul de invatare. Este astfel indicat sa consumi cat mai rar guma de mestecat. In schimb, pentru a mentine creierul alert, bea multa apa si odihneste-te suficient.
Alimente sarace in carbohidrati. Renuntarea totala la carbohidrati afecteaza starea generala si dispozitia, energia, dar si puterea cerebrala. Persoanele care elimina din alimentatie carbohidratii au o putere de concentrare redusa, se confrunta cu probleme de invatare si memorie.
Trebuie sa stii ca nu toti carbohidratii sunt nocivi pentru organismul uman. Carbohidratii complecsi se gasesc in mod natural in fructe si legume, participa la o serie de procese metabolice si stimuleaza functia cerebrala.
Este astfel recomandat sa alegi carbohidrati sanatosi, care se gasesc in paste integrale, orez brun sau quinoa.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro