SANATATE | Trigliceridele – ce sunt și cum să scazi nivelul lor
Trigliceridele sunt molecule lipidice alcatuite din diferite tipuri de acizi si sunt prezente in celulele grase (adipocite) si in sange. Majoritatea acestor grasimi provin din alimentatie, o mica parte fiind sintetizata la nivelul ficatului.
In urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depoziteaza in adipocite ca trigliceride. Acestea formeaza un adevarat rezervor energetic necesar pentru sustinerea activitatilor cotidiene. De asemenea, trigliceridele transporta vitaminele liposolubile (A, D, E si K) in sange.
Alimentatia haotica favorizeaza creşterea trigliceridelor
O alimentatie dezechilibrata, bogata in grasimi, si, mai ales, consumul excesiv de alcool si/sau de zahar duc la cresterea nivelului de trigliceride.
De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociata cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficienta renala cronica), cu afectiunile endocrine (hipotiroidia), precum si cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care contin estrogen).
De asemenea, cresteri temporare ale trigliceridelor pot fi intalnite si in sarcina. In schimb, dozele mari de vitamina C si heparina pot duce la scaderea acestor grasimi in sange, acelasi efect avandu-l si slabitul.
Obiectiv: sub 150 mg/dl
La multe persoane, cresterea nivelului trigliceridelor se asociaza cu excesul de colesterol „rau“. De altfel, majoritatea medicilor recomanda dozarea lor concomitenta.
Concentratia normala a trigliceridelor trebuie sa fie sub 150 mg/dl, valorile peste acest nivel fiind definite ca hipertrigliceridemie. in acest caz, medicul de familie recomanda un regim alimentar echilibrat, renuntarea la alcool si la tutun si 30 de minute de miscare zilnica.
Daca, dupa modificarea stilului de viata, trigliceridele nu scad sub 150 mg/dl, se recomanda tratamentul medicamentos (cu statine, fibrati, ulei de peste).
Terapia trebuie initiata numai de medic, care va alege cel mai potrivit tip de medicamente, in functie de eventualele probleme de sanatate ale pacientului. Este bine de stiut ca tratamentul medicamentos trebuie sa fie administrat pe perioade lungi.
Pancreatita acuta, una dintre complicatii
Daca valoarea trigliceridelor depaseste 500-1000 mg/dl, este foarte posibil sa apara o afectiune grava, pancreatita acuta, care reprezinta inflamatia pancreasului. Se manifesta printr-o durere puternica in partea superioara a abdomenului, sub stern, care poate iradia spre spate, precum si prin febra, ritm cardiac rapid, stari de voma si de greata. Pancreatita acuta este o urgenta medicala, de aceea, prezentarea la medic nu trebuie amanata.
De asemenea, hipertrigliceridemia este factor de risc si pentru aparitia bolilor cardiovasculare, mai ales cand se asociaza cu nivelul crescut al colesterolului „rau“, cu sedentarismul, cu hipertensiunea arteriala si cu obezitatea. Este bine de stiut ca si in cazul in care colesterolul are limite normale, hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral si pentru infarct.
Sursa: clicksanatate.ro