SANATATE | Tratamentul eficient în astmul alergic
Cea mai răspândită formă de astm este cea alergică. Crizele sunt declanșate de alergeni sezonieri, precum polenul, sau de alergeni pereni, ca acarienii sau scuame ale animalelor de casă. Din fericire, există soluții care pot îmbunătăți starea astmaticilor.
Specifică astmului este hipersensibilitatea căilor respiratorii la unul sau mai mulți factori iritanți. Expuse la aceștia, căile respiratorii se contractă, mucoasa bronhiilor se inflamează și producția de mucus crește. Apare dificultatea de intrare și ieșire a aerului din plămâni. Crizele de astm repetate determină cicatrici și, în timp, compromit funcționarea plămânului.
Cea mai răspândită formă de astm este cea alergică (numit și astm extrinsec). Dacă suferi de astm și alergii, ai probabil astm alergic.
Din fericire, neumeroase studii arată că, urmând tratamentul corespunzător și recomandările privind mediul în care trăiești, poți duce o viață normală în ciuda astmului, evitând cicatrizarea la nivelul plămânilor și repercursiunile acestei boli cronice. Totuși, nu toți suferinzii de astm primesc tratamentul potrivit sau urmează sfaturile medicilor. Conform studiilor Asthma UK, efectuate în Scoția, 1 din 3 astmatici internați nu a căpătat nicio informație despre tratamentul de întreținere.
Esențial: diagnosticul precis
O parte esențială a procesului de diagnosticare o reprezintă examinarea fizică și antecedentele familiale. Apoi, prin teste și analize cutanate și de sânge, medicul va încerca să identifice cauza exactă, pentru a alcătui un plan de tratament țintit. În paralel cu tratamentul medicamentos, trebuie găsite căi de a evita alergenii, aspect care, în cazul astmului alergic, este la fel de important ca terapia.
Medicația potrivită
Persoanele care suferă de astm alergic au, în prezent, cel puțin un avantaj. În ultimul deceniu s-a înregistrat o creștere importantă a numărului și tipurilor de medicamente antialergice și multe dintre preparate au fost îmbunătățite.
În ceea ce privește medicația pentru astmul alergic, aceasta se împarte în 2 categorii principale:
– Medicamentele pentru calmarea simptomelor. Rolul lor este ca, în cazul unei crize de astm, să oprească repede reacția alergică și să deschidă căile respiratorii din plămâni. În această categorie se înscriu bronhodilatatoarele (beta-2 agoniști), teofilina și glucocorticosteroizii. Bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă sunt inhalați (prin atomizor sau alt sistem de administrare) și acționează într-un interval de 3-6 ore. Teofilina reprezenta în trecut unul dintre principalele medicamente recomandate pentru această boală, dar are dezavantajul că prezintă riscul de a se acumula în sânge până la niveluri toxice. Ea acționează prin relaxarea mușchilor din jurul căilor respiratorii și stimulează funcția pulmonară.
– Medicația pe termen lung. Se ia cu regularitate și este menită să reducă și să prevină agravarea bolii și apariția crizelor. Din această categorie, sunt prescriși frecvent corticosteroizii – care se inhalează regulat – și agoniștii beta-2 cu acțiune îndelungată.
Cele 8 porunci ale suferindului de astm alergic
1. Alege medicul potrivit.
2. Folosește medicamentele adecvate.
3. Urmează tratamentul cu conștiinciozitate.
4. Elimină alergenii din locuință.
5. Îmbunătățește-ți regimul alimentar.
6. Alege suplimentele alimentare optime.
7. Învață să te relaxezi.
8. Dacă ai o criză și n-ai medicamentul de urgență potrivit la îndemână, cheamă sau du-te imediat la un medic!