SANATATE | Tratamente naturiste cu praz
Prazul face partea din aceeași familie botanică cu ceapa și usturoiul, însă efectul prazului este mult mai puternic, având proprietăți terapeutice mai intense.
Această legumă cu virtuți de medicament este bogată în minerale (sodiu, potasiu, calciu, mangan, sulf, siliciu, fosfor, fier), vitaminele A, B1, B2 şi C, precum şi celuloză, ulei volatil, proteine şi hidraţi de carbon. 87-90% din masă prazului este apă, ceea ce îi conferă puternice proprietăţi diuretice.
Este foarte sărac în grăsimi, fiind recomandat şi în curele de slăbire. Valoarea energetică este de 22 de calorii la 100 de grame de legumă. Prazul mai este şi un recunoscut tonic al sistemului nervos, laxativ, calmant al tractului digestiv, emolient, expectorant, adjuvant în arteroscleroză, antiseptic. Stimulează funcţionarea bilei şi a stomacului, curăță arterele de colesterol, distruge germenii patogeni şi ajută chiar şi în cancer.
Iată cum este folosit prazul în tratamentele naturiste!
Tratamente naturiste cu praz – uz cosmetic
Cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice şi cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplică pe ten contra pielii înroşite şi a erupţiilor feței. De asemenea, din sucul amestecat cu miez de pâine se obţine o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.
În plus, dacă se pune la macerat în oţet o frunză de praz timp de 24 de ore şi se aplică ulterior partea umedă pe bătături sau alte zone întărite ale pielii, acestea vor dispărea ca prin minune.
Tratamente naturiste cu praz – boli de inimă
Unul dintre beneficiile aduse de folosirea de tratamente naturiste cu praz este îmbunătățirea circulației sangvine. Acesta scade tensiunea arterială, iar efectul lui este asemănător cu cel al aspirinei, prevenind formarea de trombi în vene și, deci, prevenind un infarct miocardic. Acesta se consumă în salate sau amestecat cu miere, iar nutriționiștii spun că atât partea albă a plantei, cât și cea verde, trebuie consumate, întrucât sunt bogate în vitamine. Prazul se poate fierbe iar apoi îndulci cu miere, iar din amestecul obținut se consumă trei linguri pe zi. Atenție, după 48 de ore, prazul fiert poate degaja substanțe nocive.
Mai mult, administrarea de tratamente naturiste cu praz poate duce la scăderea colesterolului. Prazul conține antioxidanți cu sulf și alicină, care duc la scăderea nivelului din colesterol, prin inhibarea HMG-CoA, enzima hepatică necesară pentru sinteza colesterolului din sânge. Pentru acest tratament, se taie două-trei tulpini de praz, se lasă la macerat 10 zile într-un litru de vin alb, iar aboi se bea lichidul rămas, strecurat.
Tratamente naturiste cu praz – probleme respiratorii, gută, cistită
În medicina naturistă, prazul se recomandă pentru mai ales pentru tratarea problemelor respiratorii și pentru proprietățile sale purifiante și diuretice.
Prazul are o mare capacitate de a elimina acidul uric și astfel este foarte bun pentru persoanele care suferă din cauza gutei sau a artritei. În caz de retenție urinară sau de cistită, este foarte de ajutor să se aplice pe parte inferioară a abdomenului o cataplasmă de praz fiert, foarte caldă.
Tratamente naturiste cu praz – diabet
Cura cu praz presupune administrarea de suc din aceasta leguma, vreme de o saptamana, dimineata, pe stomacul gol, cate un paharel. Este un remediu recomandat diabeticilor.
Tratamente naturiste cu praz – efect laxativ
Usor incalzit, sucul de praz, este cel mai bun laxativ, baut seara, la culcare, cate un pahar de 100 ml.
Tratamente naturiste cu praz – adjuvant în cancerul hepatic
300 de ml de suc de ceapă, 200 ml de suc de praz şi 600 ml de vin alb îndulcite cu miere reprezintă un adjuvant de succes în tratarea cancerului la ficat.
Sursa: clicksanatate.ro