Sanatate

SANATATE | Tot ce trebuie să ştim despre toxiinfecţii

Toxiinfecţia e o afecţiune digestivă acută determinată de consumul unor alimente care conţin bacterii. Cei mai frecvenţi germeni responsabili de toxiinfecţia alimentară sunt Salmonella şi Stafilococul auriu.

Zilele toride sunt un factor care favorizează înmulţirea germenilor, de aceea vara sunt mai multe cazuri de îmbolnăvire. Primele semne apar între 2 şi 48 ore de la consumul alimentelor contaminate. Poţi avea o stare generală de rău, greaţă, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, febră, diaree.

Nu lua antivomitive

Dacă infecţia nu este gravă, boala trece în 2-3 zile. În formele severe, la care bătrânii şi copiii sunt mai expuşi, poate surveni chiar decesul.

De aceea, la primele semne ale îmbolnăvirii, trebuie consultat un medic. Acesta îţi va recomanda să nu iei medicamente antidiareice sau împotriva vărsăturilor în prima fază a bolii.

Organismul elimină în aceste moduri toxinele, aşa că trebuie lăsat să lucreze. Bea cât mai multe lichide, pentru a evita deshidratarea şi a ajuta organismul să elimine toxinele.

În prima zi evită să mănânci, iar în următoarele două zile consumă pâine prăjită, orez şi morcov fiert, banană coaptă. Bea ceai de gălbenele, de mentă, de sunătoare. Foarte eficient este şi cărbunele medicinal.

Nu ţine mâncarea mai mult de 3 zile

Spală-te pe mâini timp de 20 de secunde înainte de a prepara mâncarea sau înainte de a mânca.

Păstrează curate vasele de bucătărie, fierbe laptele care nu e pasteurizat şi păstrează alimentele la frigider, dar nu mai mult de 3-4 zile.

Spală fructele şi legumele sub jet de apă, decongelează carnea cu apă rece sau la cuptorul cu microunde.

Evită să consumi alimente vândute pe stradă sau să cumperi produse lactate de la vânzători ambulanţi, care le depozitează în condiţii improprii.

Atenţie la copii!

Toxiinfecţiile alimentare nu-i ocolesc nici pe copii. Fiţi de două ori mai atenţi când le pregătiţi mâncarea.

Folosiţi numai alimente proaspete şi aveţi grijă ca totul să fie curat, de la locul de preparare până la farfurii şi tacâmuri. Boala poate fi mult mai complicată la micuţi, deoarece din pricina febrei şi a diareei ei se pot deshidrata foarte uşor.

Igiena, înainte de toate

Toxiinfecţiile pot apărea şi dacă mâncărurile sunt preparate în recipiente care nu au fost bine spălate.

Astfel, chiar dacă ingredientele sunt proaspete şi spălate, există riscul îmbolnăvirii. De aceea, este important să fie respectate regulile de igienă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page