SANATATE | Tot ce trebuie să știi despre anemie
Oboseala, ameteala, ten palid si dureri de cap? Daca te confrunti adesea cu astfel de probleme s-ar putea sa suferi de anemie.
Pentru a stii cum sa o combati trebuie mai intai sa stii cu ce te confrunti, astfel incat, atunci cand apar simptome, sa iei boala din pripa.
Ce este anemia
Anemia apare atunci cand in organism nu exista suficiente celule rosii sanatoase pentru a purta oxigenul prin corp. Celulele rosii s-ar putea sa nu aiba suficienta hemoglobina, o proteina care genereaza culoarea rosie a sangelui. Anemia afecteaza una din zece femei, dar si barbatii si copiii pot suferi de ea.
Simptomele anemiei
Daca se intampla sa te simti deseori obosit, chiar daca ai dormit bine si suficiednt noaptea, si simti ca nu ai suficienta energie pentru a-ti desfasura activitatile zilnice, se prea poate sa suferi de anemie. Totodata, printre simptome se mai numara si problemele legate de memorare si chiar schimbari bruste ale starii de spirit.
Slabiciunea generala, ameteala, tenul palid, durerile de cap, amorteala la nivelul mainilor si al picioarelor, dar si temperatura corporala scazute fac parte, la randul lor, din simptomele anemiei.
Exista si simptome asociate, de regula, cu problemele de inima care pot aparea pe fondul anemiei. Oamenii care sufera de aceasta au mai putin oxigen in sange, motiv pentru care inima trebuie sa lucreze in plus pentru a pompa suficient oxigen catre organe. Printre simptomele anemiei asociate cu afectiunile cardiace se numara aritmia, taierea rasuflari si dureri in piept.
Cauzele anemiei
Deficienta de fier este una dintre cele mai comune cauze ale anemiei. Fierul din suplimente si cel din plante nu se absorba atat de bine ca fierul din carnea rosie. Asadar, anemia este adesea corelata cu stilul alimentar de zi cu zi. Mai mult de atat, exista si produse alimentare consumate des care au capacitatea de a zadarnici absorbtia fierului, fapt ce duce la o deficienta in corp. Printre acestea se numara produsele lactate, alimentele bogate in calciu si suplimentele cu calciu, dar si cafeaua si ceaiul.
Deficienta de vitamina B12 si acid folic in corp poate favoriza anemia, caci organismul are nevoie de aceste doua elemente pentru a produce celule rosii. Un regim alimentar sarac in vitamina B12 si acid folic poate cauza anemie. Pe de alta parte, exista si boli autoimune sau probleme digestive care cauzeaza o proasta absorbtie a B12, chiar daca alimentatia este bogata. Produsele animale si cerealele integrale sunt surse bune de vitamina B12, in timp ce acidul folic se gaseste in legume si vegetalele verzi, in fructe, in fasole uscata si mazare.
Sangerarile sunt la randul lor o cauza des intalnita a anemiei, mai ales in cazul femeilor care pierd mult sange in timpul mestruatiei. Totodata, o interventie chirurgicala, ulcerul sau o rana care la randul ei a sangerat mult poate lasa cale libera instalarii anemiei.
Oricum, dincolo de simptomele aferente anemiei, un diagnostic exact trebuie pus de medicul specialist in baza unor analize de sange, iar suplimentele de fier trebuie luate la recomandarea doctorului, astfel in sa fie in cantitatea potrivita pentru a se evita o supraincarcare a corpului cu fier care poate deveni toxica si periculoasa pentru organism.
Cum prevenim anemia
Dat fiind ca multe dintre deficientele care dau nastere anemiei sunt asociate cu alimentatia, tot in alimentatie se afla si salvarea sau cel putin prevenirea. Un regim bogat in fructe si legume verzi, peste, banane si carne rosie (cu moderatie, insa), dar si cereale integrale ajuta la prevenirea si la tratatea anemiei. Alimentele bogate in fier (carne rosie, tofu, linte, fasole, legume cu frunze verzi) trebuie insotite, la masa, de alimente bogate in acid folic (paine din faina integrala, cereale integrale), iar pe parcursul zilei este indicat un aport crescut de vitamina C care ajuta la absorbtia fierului de catre organism.
Sursa: Lyla.ro