Important

SANATATE | Top 10 alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza efectele radicalilor liberi (substantelor periculoase din jurul nostru) si apara organismul de bacterii.

S-a demonstrat stiintific ca antioxidantii pot feri oamenii de cancer, dar si de alte boli grave, protejand celulele si ajutand la distrugerea virusilor cu care corpul intra in contact.

Totodata, antioxidantii sunt recunoscuti si pentru faptul ca incetinesc procesul de imbatranire.

Acestea ar fi principalele motive pentru care, in majoritatea dietelor, se vorbeste foarte mult despre antioxidanti.

Si, cu toate ca multe alimente, dar si majoritatea fructelor si legumelor contin antioxidanti, sunt sigura ca ai vrea sa afli direct care sunt cele mai bogate surse.

Tocmai de aceea, astazi am facut pentru tine un top 10 al celor mai bogate alimente in antioxidanti. Afla chiar acum care sunt acestea, de ce este bine sa le consumi si ce beneficii iti vor aduce. Si nu uita ca data viitoare cand pleci la cumparaturi sa le treci si pe lista ta!

Cele mai bogate alimente in antioxidanti

Rosiile – Numita de catre francezi pe vremuri “marul iubirii”, rosia, despre care tot ei spuneau ca ar fi si un aliment afrodisiac, contine o cantitate mare de licopen, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti, care alaturi de vitaminele A si C, prezente de asemenea in rosii, poate preveni cu succes ateroscleroza, diabetul, dar si unele tipuri de cancer.

poza rosii

Stafidele
– Bogate in vitaminele A, B si C, dar si in minerale precum fierul, calciul, magneziul ori potasiul, stafidele contin si foarte multi antioxidanti, numiti polifenoli. Acestia, pe langa faptul ca protejeaza organismul de o serie de tumori, joaca un rol important si in echilibrarea tensiunii arteriale, protejand in acelasi timp si sistemul imunitar.

poza stafide

Broccoli – Broccoli contine aceeasi cantitate de vitamina C ca si lamaia, avand in acelasi timp un continut ridicat de vitamine din complexul B, betacaroten sau provitamina A (un antioxidant cunoscut), si multe minerale, plus acid folic. Pe langa toate acestea, broccoli contine si luteina, un antioxidant puternic asociat cu sanatatea ochilor, care se gaseste si in spanac. Broccoli protejeaza sistemul imunitar, previne anemia si lupta eficient in bolile de ficat.

poza broccoli

Vinul rosu
– Vinul rosu contine antioxidanti puternici, flavonoide si resveratrol, care protejeaza corpul de infectii si previn o serie de afectiuni printre care cancerul, bolile de inima (flavonoidele scad nivelul colesterolului rau din sange), dar si bolile degenerative precum Alzheimer, Parkinson sau dementa.

poza vin rosu

Ceaiul alb – Cu toate ca aproape toata lumea recomanda ceaiul verde pentru continutul sau bogat de antioxidanti, putina lume stie ca ceaiul alb contine o cantitate mai mare de antioxidanti decat ceaiul verde. Explicatia sta in faptul ca pentru ceaiul alb se recolteaza numai mugurii si frunzele foarte tinere, iar procesul de uscare este unul cat se poate de natural, la soare, pastrandu-se astfel multe din proprietatile initiale ale plantei. Ceaiul alb contine EGCG, un antioxidant care protejeaza sistemul circulator, previne cancerul si ajuta chiar si la regenerarea unor celule.

poza ceai alb

Ciocolata neagra
– Pulberea de cacao care se gaseste in cantitati mari in ciocolata neagra este mai bogata in antioxidanti decat unele fructe sau legume. Acesta a fost rezultatul la care au ajuns mai multi cercetatori, dupa ce au analizat cantitatile de flavonoide din ciocolata neagra. Printre actiunile terapeutice ale ciocolatii se numara reducerea riscului de boli de inima, scaderea cantitatii de colesterol rau din sange, dar si reducerea agresivitatii.

poza ciocolata

Afinele – Afinele conduc in topul fructelor bogate in antioxidanti. Cu un continut mare de vitamine, acestea sunt bogate in antocianidina si quercitina, antioxidanti flavonoizi, care previn cancerul, lupta impotriva infectiilor si amelioreaza memoria. Un pahar de afine depaseste, in medie, de zece ori doza zilnica recomandata de antioxidanti, asadar consumul acestor fructe, periodic, inseamna o doza mare de sanatate pentru organism.

poza afine

Lychee – Fruct exotic, pe care il putem gasi insa cu destula usurinta in comert, lychee contine mari cantitati de oligonol, un antioxidant cu rol semnificativ in incetinirea procesului de imbatranire. Lychee mai contine si multa vitamina C, acizi grasi nesaturati si multe fibre de cea mai buna calitate.

poza lychee

Nucile – Consumate moderat, periodic, nucile ajuta la scaderea colesterolului rau si sunt o sursa bogata de grasimi bune, atat monosaturate, cat si polisaturate. Bogate in antioxidanti, vitamina E, ele previn bolile de inima, lupta impotriva infectiilor si protejeaza pielea de factorii negativi din mediul extern.

poza nuci

Ceapa – Ceapa este bogata in quercitina, antioxidant care previne cancerul si procesul de imbatranire, avand un rol important si in prevenirea alergiilor si ameliorand totodata si inflamatiile. Nu trebuie sa uitam ca ceapa contine si multe vitamine, C, E, B6, dar si minerale precum potasiul, fosforul, fierul sau calciul.

poza ceapa

Sursa : divahair.ro

INTRA IN COMUNITATEA FACEBOOK GAZETA DE BOTOSANI! APASA SI DA LIKE!

Related Articles

One Comment

  1. Una dintre marile probleme ce pot afecta sanatatea este existenta RADICALILOR LIBERI .
    Impotriva lor putem lupta folosind zilnic ANTIOXIDANTI .

    Radicalii liberi sunt molecule inalt reactive cu un electron impar (sau “liber”) pe orbitalul extern, conditie de dezechilibru care transforma aceste molecule fragmentate in agenti foarte instabili si periculosi din puncte de vedere biochimic.

    Radicalii liberi din corpul nostru provin in primul rand de la procesele de oxidare derulate in organism pe fond de stres si stari emotionale negative, dar si de la toxicele de tot felul provenite din exterior si ajunse in corp pe diferite cai (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutritie).

    Un PRODUS 100% NATURAL ce va poate ajuta sa luptati cu succes si sa castigati batalia impotriva radicalilor liberi este “FITNESS – ANTIOXIDANT – COFFEE” , singura CAFEA 100% NATURALA(Arabica-80% si Robusta) din lume in amestec armonios cu plante(medicinale) si condimente naturale .
    Inlocuiti cafeaua pe care v-ati invatat s-o beti zilnic cu 2-3 cesti/zi din acest sortiment.

    Plantele cu efect antioxidant din compozitia sa sunt :

    – Ceai verde (Ceylon Thea Sinensis) – poate scadea colesterolul,protejaza impotriva cancerului,promoveaza pierderea in greutate,este stimulant si astringent ;

    – Turmeric(Curcuma Longa) – are efect benefic asupra ficatului,stimuleaza fluxul de bila cea care este responsabila de defalcarea de grasimi alimentare ;

    – Ghimbir(Ginger Officinalis) – antioxidant puternic , stimuleaza producerea de energie,imbunatateste digestia ;

    – Verbina(Lipia Citriodora) – are o activitate puternic antioxidanta ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page