SANATATE | Tincturi care alină durerile de gât
Când durerea de gât devine insuportabilă, ai vrea să existe ceva care s-o facă să dispară ca prin magie. Un antibiotic este soluția potrivită doar atunci când ți-l recomandă medicul.
Tinctura de muguri de plop
Bun antiinflamator, antibacterian și antiseptic, extractul de muguri de plop stimulează procesul de regenerare și imunitatea. Amestecă patru lingurițe de tinctură cu o lingură de miere și ia câte o linguriță din oră în oră, de-a lungul unei zile. Repetă procedeul și în următoarele două zile sau atâta timp cât persistă durerea de gât. Remediul poate fi folosit și în alte situații: tuse, amigdalită, bronșită.
Tinctură de ghimbir
Pentru scăderea în intensitate a durerii de gât încearcă tinctura de ghimbir. Este de ajuns să faci gargară de trei ori pe zi cu 100 de ml de apă la temperatura camerei sau cu infuzie călduță de plante în care pui o linguriță de extract de ghimbir. Leacul este recomandat atât în afecțiuni respiratorii, răceli, gripe, cât și în tulburări de apetit, indigestie, rău de mașină, astenie. Totuși, nu este un bun remediu pentru persoanele care au sensibilitate gastrică sau care au fost diagnosticate cu ulcer ori gastrită hiperacidă, întrucât crește aciditatea stomacală.
Tinctură de echinacea
Cunoscută pentru faptul că întărește sistemul imunitar, extractul hidroalcoolic de echinacea are efecte benefice în afecțiunile respiratorii: guturai care debutează cu dureri de gât, gripă, laringită, amigdalită, faringită, răgușeală. Mai mult, se recomandă și în oboseală cronică, herpes, acnee, candidoză, infecții urinare. La primele semne de răceală sau de dureri de gât, ia din două în două ore câte o linguriță de tinctură de echinacea amestecată cu puțină apă sau ceai. Repetă schema și a doua zi, apoi redu doza la două lingurițe pe zi, până la dispariția simptomelor de guturai.
Atenție!
Tincura de echinacea este contraindicată gravidelor și femeilor care alăptează, persoanelor cu alergii la flori (crini, crizanteme) sau care iau medicamente cu efect antifungic.
Tinctură de rășină de brad
Datorită faptului că tinctura de rășină de brad acționează ca antiinflamator, antiseptic respirator, expectorant, balsamic și antitusiv, ea este ideală în răceli, pentru calmarea durerilor de gât și a tusei productive. De asemenea, apără organismul de microorganismele patogene și crește imunitatea. Ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță de preparat de rășină de brad, combinat cu o lingură de miere. Repetă procedura de-a lungul a trei până la cinci zile, în funcție de durata simptomelor.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, București
Propolisul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, iar tinctura de propolis are o eficacitate terapeutică maximă. Are acțiune antiinflamatorie, anestezică, imunostimulatoare, antioxidantă.
Se recomandă sfatul unui specialist pentru dozare și timp de administrare, în funcție de vârstă.
În general, în caz de dureri în gât, adulții pot lua 30 de picături de 2-3 ori pe zi, cu o lingură cu miere, iar copiii 5-10 picaturi de trei ori pe zi într-o lingură cu miere sau pe o bucățică de pâine.
În paralel, se poate face gargară de 2-3 ori pe zi cu un amestec de tinctură de propolis și apă călduță. Deoarece există un mic procent al populației (1-2%) care prezintă alergie la propolis, trebuie testată toleranța lui, iar persoanelor care au alergii le este strict interzisă administrarea acestuia, indiferent de formă.
Sursa: www.clickpentrufemei.ro