SANATATE | Tii dieta si totusi te ingrasi? Iata motivul surprinzator!
Eforturile tale de a urma o dieta pot fi inutile, mai ales daca eviti sa faci sport si te bazezi doar pe ceea ce poate face alimentatia pentru silueta ta. Potrivit unui studiu realizat de Scoala de Medicina Icahn, din New York, unul dintre motivele pentru care dieta ta nu da rezultate, ba chiar favorizeaza ingrasarea, este aceea ca ai “gena grasimii”.
Conform studiului, 9 din 10 persoane supraponderale au probleme cu greutatea din cauza acestei gene, numita CEP19. Atunci cand aceasta gena sufera o mutatie, ea poate duce la cresterea apetitului si la scaderea dorintei de miscare. Cum miscarea este esentiala pentru stimularea metabolismului si a arderilor, este de la sine inteles de ce ingrasarea se instaleaza fara mila.
O functionare normala a genei grasimii te ajuta sa-ti mentii greutatea
Expertul in genetica dr. John Martignetti, de la Scoala de Medicina Icahn, sustine ca gena grasimii nu trebuie blamata in totalitate, deoarece atunci cand functioneaza normal, ea te ajuta sa iti mentii greutatea corporala. Abia atunci cand sufera o mutatie, efectele ei incep sa devina din ce in ce mai greu de tinut in frau.
Efectele negative produse de gena grasimii
Gena grasimii poate favoriza ingrasarea, iar sportul nu iti este de mare ajutor in acest caz, ci ar trebui sa te adresezi unui medic de specialitate, deoarece trebuie sa tratezi cauza, nu efectul. Pe langa faptul ca poate duce la obezitate, gena grasimii afecteaza si ficatul, rinichii, pancreasul si sistemul osos.
“Obezitatea a devenit o epidemie globala si afecteaza aproape toate zonele sanatatii umane. Rata obezitatii creste dramatic, iar daca vrem sa combatem boala, trebuie sa ii intelegem baza medicala”, a explicat Martignetti.
Romania, locul 3 la obezitate
Ultimul raport al Comisiei Europene, publicat in luna octombrie, plaseaza Romania pe locul 3 in Europa la capitolul obezitate. Ingrijorator este faptul ca obezitatea se instaleaza din ce in ce mai des de la varste fragede, in contextul unei alimentatii dezechilibrate si a lipsei miscarii.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro