SANATATE | Te doare gatul? 4 remedii care chiar functioneaza!
Durerea in gat este unul dintre primele semne ale racelii sau gripei, dar poate fi cauzata si de suprasolicitarea corzilor vocale de factori mai periculosi, precum infectiile streptococice.
Indiferent de factorii care au favorizat instalarea durerii, tot ce iti doresti in aceste momente este sa scapi de ea cat mai repede si sa te relaxezi. Chiar daca primul impuls este sa iti faci o programare la un cabinet medical, cele mai bune remedii sunt adesea chiar la indemana, in propria ta casa.
Iata cateva tratamente banale pentru durerile in gat care te vor ajuta sa scapi de acestea intr-un timp cat mai scurt:
1. Antiinflamatoarele
Antiinflamatoarele sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru durerile in gat. Antiinflamatoarele fara steroizi se pot obtine fara reteta din orice farmacie si sunt remediul perfect pentru problema ta.
“Aceste medicamente sunt o combinatie intre analgezice si antiinflamatoare care te vor face sa te simti mai bine si vor reduce inflamatiile asociate durerii in gat. Daca mai ai si alte simptome, precum febra, acestea te pot ajuta sa le ameliorezi”, explica Jeffrey Linder, medic intern la Spitalul Birgham din Boston.
2. Gargara cu apa sarata
Studiile arata ca, daca faci gargara cu apa sarata de cateva ori pe zi, poti ameliora durerea si inflamatia din gat. Aceasta solutie te ajuta sa elimini mucusul si sa distrugi bacteriile care contribuie la iritarea gatului.
Medicii recomanda dizolvarea a jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta. Daca nu poti suporta gustul acestei solutii, indulceste-o cu putina miere.
3. Comprimatele pentru supt si sprayurile speciale
Dropsurile stimuleaza producerea salivei, care te va ajuta sa-ti mentii gatul umed. Multe dintre acestea nu sunt mai eficiente decat bomboanele obisnuite, asa ca alege-le pe cele care contin un ingredient cu efecte racoritoare sau care poate amorti gatul, precum sunt mentolul sau eucaliptul.
Sprayurile pentru dureri in gat nu au alte efecte in afara de ameliorarea temporara a acestora, printr-un efect racoritor. De cele mai multe ori, ingredientul activ pe care il contin este fenolul, un antiseptic local cu proprietati antibacteriene.
4. Consumul de lichide
“Hidratarea este foarte importanta, mai ales in momentele cand esti racit/a si ai gatul iritat sau inflamat. Ar trebui sa consumi suficiente lichide incat culoarea urinei tale sa fie de un galben deschis si limpede. Acesta este un semn ca membranele tale mucoase sunt umezite suficient, iar asta te va ajuta sa combati cu succes bacteriile si alergenii si va oferi organismului tau mai multa putere pentru a lupta cu simptomele racelii“, mai spune medicul Linder.
Ceea ce bei este alegerea ta. Apa functioneaza intotdeauna, inclusiv atunci cand este consumata sub forma de gheata, dar nu ai interdictii nici la sucul de fructe sau la supa de legume.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro