Diverse

SANATATE | Superalimente de toamna-TOP 10

Toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri ale anului. Pietele te asteapta cu o varietate de fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Taote aceste substante sunt extrem de benefice pentru organismul uman. Toamna aceasta incearca cartofi dulci , broccoli, varza, sfecla sau usturoi, pentru proprietatile si gustul aromat.

 Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt bogati in vitamina A, extrem de benefica pentru organismul uman. Contine si vitamina C, antioxidanti, calciu si potasiu. Previne imbatranirea prematura si neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi.
Pentru cantitatea mare de vitamina A mai poti consuma si dovleac si morcovi.

Legume crucifere

Legumele crucifere precum broccoli, varza sau conopida contin alcaloide care ajuta la prevenirea cancerului. Sunt bogate si in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale.
Aceste legume ajuta si la imbunatatirea memoriei . Sunt benefice in special femeilor, care le ajuta sa treaca mai usor peste menopauza.

Rodii

Rodiile au un continut ridicat de antioxidanti, protejeaza creierul si memoria. Sucul de rodie ajuta la scaderea riscului de formare a cheagurilor de sange. De asemenea, previne si arteroscleroza. Ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne infectiile.

Sfecla rosie

Culoarea profunda a acestei legume este data de cantitatea mare de betacianine. Aceste substante chimice naturale sunt agenti care lupta impotriva cancerului. Sfecla este benefica in special impotriva cancerului de colon.
Sfecla rosie este bogata si in acid folic, un tip de vitamina B.
Usturoi

Usturoiul contine cantitati mari de sulf care protejeaza organismul uman de afectiunile cardiovasculare. Este util si in lupta impotriva cancerului. De asemenea, ajuta si al detoxifierea ficatului si la eliminarea toxinelor si a substantelor cancerigene.
Fasole

Fasolea este o sursa importanta de proteine, antioxidanti, acid folic, potasiu, fibre alimentare si carbohidrati complexi. Fasolea este un aliment aromat, are densitate nutritiva si poate fi consumata in diverse forme.
Ulei de masline

Grasimile monosaturate din uleiul de masline este extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular. Uleiul de masline scade nivelul de colesterol din sange. Este bogat in antioxidanti care previn imbatranirea prematura.
Ceai

Zilele racoroase de toamna sunt ideale pentru un ceai fierbinte si aromat. Continutul moderat de cafeina din aceasta bautura este util pentru stimularea organismului, ofera energie si o stare psihica pozitiva.
Este si o sursa importanta de antioxidanti care protejeaza arterele impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Previne si formarea de cheaguri de sange si imbunatateste circulatia sangvina.
Vin rosu

Strugurii sunt bogati in vitamina C, vitamina B1 si B6. Contin si cantitati importante de fitochimicale care reduc riscul de afectiuni cardiovasculare . Fitochimicalele din struguri se gasesc in special in coaja inchisa la culoare.
Resveratrolul, un antioxidant puternic, este un agent anticancer si antiinflamatoriu.
Castane

Castanele sunt bogate in vitamina B6, care joaca un rol important in stimularea sistemului imunitar. Mentine tenul tanar si lupta impotriva canerului de plamani.
Castanele sunt bogate si in fibre, sunt satioase si utile in curele de slabire.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page