SANATATE | Super-alimente care te ajuta sa te concentrezi
Pe masura ce inaintam in varsta, corpul nostru imbatraneste alaturi de noi. Vestea buna este ca putem pastra sanatatea creierului adauga incorporam in dieta alimente si bauturi sanatoase. Exista numeroase alimente care stimuleaza memoria, puterea de concentrare, atentia si functia creierului.
Iata ce trebuie sa consumi pentru a stimula puterea de concentrare:
Cofeina ne face mai alerti
Nu exista o potiune magica care sa imbunatatea IQ-ul sau sa ne faca mai destepti, insa anumite substante, precum cofeina, ne energizeaza si ne ajuta sa ne concentram mai bine. Cofeina, care se gaseste in cafea, ciocolata, bauturi energizante si anumite medicamente, stimuleaza intreg organismul. Trebuie insa consumata cu moderatie. In exces, cofeina provoaca nervozitate.
Zaharul imbunatateste vigilenta
Zaharul, in special glucoza, este sursa preferata de energie a creierului. Glucoza este metabolizata de organism din zaharurile si carbohidratii pe care ii consumi. Astfel, un pahar cu o bautura dulce stimuleaza memoria pe termen scurt. Consumat insa in cantitati mari, zaharul are efecte devastatoare asupra organismului uman. Este indicat sa alegi zaharul pe care ti-l ofera fructele.
Nu sari peste micul dejun
Este tentat sa sari peste micul dejun? Numeroase studii arata ca alimentele pe care le consumam la micul dejun imbunatatesc memoria si atentia. Persoanele care iau micul dejun au rezultate mai bune la examene sau responsabilitatile de la serviciu. Alimentele de la micul dejun care ofera cea mai multa energie sunt cerealele integrale, lactatele si fructele.
Pestele, benefic pentru creier
Pestele este o sursa importanta de proteine, acizi grasi omega 3 si grasimi esentiale pentru functionarea si dezvoltarea creierului. Acizii grasi omega 3 au numeroase beneficii asupra creerului, reduc riscul de dementa, atac cerebral sau declin mental. Stimuleaza si memoria, in special pe masura ce inaintam in varsta. Este indicat sa consumam cel putin doua portii de peste pe saptamana.
Consuma zilnic o portie de ciocolata si nuci
Nucile si semintele sunt surse importante de vitamina E, un antioxidant puternic, care reduce riscul de declin cognitiv odata cu inaintarea in varsta. Ciocolata neagra are de asemenea proprietati antioxidante si stimulente, care maresc atentia si concentrarea. Consuma zilnic o portie de ciocolata neagra si nuci, migdale sau seminte.
Incorporeaza in dieta avocado si cereale integrale
Orice organ al corpului depinde de circulatia sangelui, in special inima si creierul. O dieta bogata in cereale integrale, fructe si legume precum avocado reduce riscul de afectiuni cardiovasculare si colesterol. Aceste alimente reduc si riscul de cheaguri de sange care impiedica circulatia normala a sangelui.
Ofera substante nutritive creierului, care functioneaza mai bine. Cerealele integrale contribuie la aportul de fibre si vitamine E necesare organismului.
Afinele sunt super nutritive
Substantele nutritive din afine protejeaza creierul de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, protejeaza si de afectiuni precum Alzheimer sau dementa. O dieta bogata in afine stimuleaza procesul de invatare si reduce efectele negative ale imbatranirii.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro