SANATATE | Sunt grave chisturile la sân?
Chisturile la sân sunt formaţiuni benigne frecvente la femeile tinere şi la cele aflate înainte de menopauză.
Chisturile mamare sunt leziuni benigne ale sânului, având o frecvenţă mare în rândul femeilor, mai ales la cele aflate la perioada fertilă. Acestea sunt de fapt formaţiuni pline cu lichid şi nu ridică probleme decât în situaţia în care generează producerea unor mase tumorale care au o consistenţă fermă, dură, sau atunci când au dimensiuni mari, caz în care este nevoie de efectuarea unei biopsii pentru a exclude prezenţa unui cancer.
Chisturile se pot depista prin palparea sânului, nodulii prezentându-se sub forma unor umflături rotunde sau ovale. Este posibil ca înainte de menstruaţie, aceste chisturi să crească în volum sau să dea durere mamară, simptome care se reduc după ciclul menstrual.
Pot dispărea după o naştere
Există un risc mai mare de a face chisturi mamare atunci există un istoric familial pentru asfel de afecţiune. Alte cauze asociate apariţiei acestor chisturi sunt consumul excesiv de grăsimi, de cafea, zahăr, ceai, ciocolată şi de băuturi nealcoolice cu cofeină. La menopauză, chisturile mamare sunt mai frecvente atunci când femeia urmează un tratament de substituţie hormonală.
Când este nevoie de operaţie
Este absolut necesară prezentarea la medic atunci când sunt descoperiţi noduli la palpare. Pentru pacientele tinere se recomandă ecografia mamară, iar pentru pacientele peste 45 ani sunt indicate mamografia şi ecografia mamară. Aceste analize vor arăta dimensiunea şi dispunerea nodulilor. De asemenea, pentru a se stabili natura acestor formaţiuni, se poate face puncţie. De obicei, chisturile simple, de dimensiuni mici, nu necesită niciun tratament, însă este nevoie de monitorizare medicală periodică.
Când au dimensiuni mari şi sunt dureroase, chisturile se pot extrage chirurgical. Pentru reducerea durerii de sân date de aceste chisturi, medicii pot prescrie anticoncepţionale sau medicamente antiinflamatorii, precum ibuprofen. De asemenea, este indicată purtarea unui sutien special, care să asigure un suport bun al sânilor.
Sursa: clicksanatate.ro