SANATATE | Sucurile, risc sau beneficiu pentru sanatate?
Sucurile, atat de la indemana in ziua de azi intr-o varitate atat de mare, pot fi o lama cu doua taisuri pentru sanatate, in functie de discernamantul cu care le alegem si le consumam.
Inainte de a le discuta pe categorii, iata cateva principii generale de urmarit atunci cand consumam sucuri, astfel incat organismul nostru sa beneficieze la maxim:
- sucurile nu se beau de sete si nu tin de sete: apa este singurul lichid ce hidrateaza corect organismul si satisface senzatia de sete, cu un aport adecvat de minerale si fara calorii suplimentare;
- este bine sa limitam cantitatile de suc consumate zilnic la 250 ml, fiind permise cantitati mai mari pentru sucurile verzi, in caz de detoxifiere sau post cu sucuri, cand acestea inlocuiesc una sau mai multe mese, putandu-se ajunge la 2 litri pe zi;
- se recomanda consumul intre mese sau inlocuirea unei mese;
Ideale sunt sucurile proaspete, preparate in casa, dar, daca alegeti sa consumati sucuri din comert, cititi etichetele.
Sucurile comerciale, cu diverse arome, nocive
Aceste sucuri nu aduc niciun aport nutritiv si sunt nocive pentru sanatate. Cele care contin zahar aduc calorii goale, fara nutrienti, contribuind la epidemia mondiala de obezitate si diabet zaharat.
Cele cu indulcitori artificiali nu sunt o solutie, deoarece s-a descoperit ca acestia nu ne ajuta sa evitam obezitatea, deoarece pacalesc creierul, oferindu-i senzatia de dulce, fara a aduce si nutrientii asteptati.
Nu trebuie sa uitam ca de-a lungul timpului indulcitorii artificiali au fost suspectati si unii confirmati a avea diverse reactii adverse, de la probleme cardiovasculare, cancer de vezica urinara, modificari ale ADN-ului, migrena si efecte laxative.
Un indulcitor mai nou, erythritolul, prezent in struguri si pepeni, este considerat deocamdata inofensiv. Indulcitorii naturali sunt in mare parte calorigeni, practic avand acelasi efect asupra greutatii ca si zaharul, cu exceptia extractului de stevie dulce.
In plus, aceste bauturi contin aditivi, fosfati, arome, ce pot creste efectele nocive pentru sanatate: risc de ADHD la copii, de scadere a densitatii osoase cu favorizarea osteoporozei, de acidifiere a mediului intern, depresie la adulti, disconfort digestiv, deshidratare prin exces de cafeina si tulburari de premenopauza la femei. Cred ca toate acestea sunt suficiente pentru a ne da seama ca ar trebui sa eliminam aceste bauturi definitiv.
Sucurile de fructe din comert, de evitat
Sucurile de fructe din comert, chiar integrale si cu pulpa sunt pasteurizate, procesate industrial si de multe ori contin zahar adaugat, au multe calorii si acidifianti in scop de conservare. Nutrientii (vitamine, minerale, fitonutrienti, fibre) din produsul de origine, fructul, sunt practic eliminati. Ca urmare ar trebui de asemenea evitate.
Atentie chiar si la sucurile de fructe si legume preparate in casa!
Siropurile din plante medicinale (cum ar fi cel din muguri de brad, sirop de catina) preparate cu zahar si diluate in apa inainte de consum aduc calorii in exces si se consuma in cantitati mici, in scop terapeutic.
Fresh-urile de fructe obtinute la storcator sau blender, cu sau fara pulpa, sunt de asemenea bogate in calorii si zaharuri si prezinta riscuri pentru greutate, favorizeaza aparitia diabetului si cariilor dentare.
Prin prelucrarea mecanica si contactul cu metalul si plasticul se pierd din fitonutrienti si fibre, unele studii aratand ca din punct de vedere al antioxidantilor, se pierde chiar pana la 90% din valoarea nutritionala a fructului. Beneficiile cresc daca prelucrarea se face prin presare la rece, folosirea unor recipiente de sticla si ustensile din ceramica.
Legumele, mai ales cele cu frunze verzi si radacinoasele se pot folosi singure sau combinate cu fructe, sub forma de sucuri sarace in calorii, fara pulpa, sau smoothie, cu pulpa integrala. Multe dintre ele au scop terapeutic, se pot dilua cu apa si se consuma cantitati mici. Iata doar cateva exemple: sfecla rosie (mineralizanta, indicata in anemie, sportivilor), merisoarele (bogate in proantocianidine si polifenoli, previn infectiile urinare), afinele (imbunatatesc functiile memoriei la varstnici) cruciferele (varza, broccoli), frunzele verzi, morcovii previn maladia Alzheimer, iar rodia scade riscul cardiovascular.
Sucurile verzi au ca baza legume verzi bogate in clorofila, nu foarte aromate: salata verde, spanac, stir, kale sau varza creata, patrunjel, broccoli, castravete, tulpini de telina, fenel, frunze de sfecla, varza si pentru gustul dulce mere verzi. Sunt bogate in minerale, antioxidanti, alcalinizante si pot fi consumate zilnic, pentru cei obisnuiti cu gustul, sau in cure de detoxifiere, in posturile cu fructe si legume.
Sucul de grau, preparat proaspat la storcator prin presare, este o varianta de suc verde bogat in clorofila, cu rol mai ales in detoxifierea hepatica, puternic mineralizant si vitaminizant. Se consuma la inceput in cantitati mici, cu o lingurita pe zi, pentru ca este foarte concentrat, si se creste treptat la 50 ml de trei ori pe zi, fiind ideal pentru perioade lungi.
Trecand in revista diferitele variante de sucuri, vedem ca pentru a obtine un aliment sanatos este nevoie de timp si de resurse, dar si beneficiile sunt pe masura. Totusi, nu trebuie sa uitam ca, pana la urma, cel mai bun suc este cel din interiorul fructului intreg.
Dr. Catrinel Macovei
Sursa: www.sanatate.acasa.ro