SANATATE | Sucul de grapefruit, benefic sau toxic pentru organism?
Sucul de grapefruit a devenit un aliment extrem de controversat in ultima perioada. Pe de-o parte se vehiculeaza ca acest fruct citric are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol „rau”, de a lupta impotriva celulelor canceroase si de a reduce kilogramele in plus. Pe de alta parte, sucul de grepfruit interactioneaza puternic cu anumite medicamente, producand efecte nocive pentru organism.
Beneficii pentru organism
Pe langa gustul deosebit, foarte racoritor, grapefruitul este unul dintre citricele recomandate in mentinerea sanatatii:
- Scade colesterolul
Persoanele cu un nivel de colesterol foarte mare sau cu un numar de trigliceride ridicat pot include grapefruitul in regimul alimentar, in special fructul rosu, datorita proprietatilor anticolesterolemice importante. Potrivit unei cercetari stiintifice, 57 de pacienti hiperlipidemici au adaugat in meniul lor zilnic grapefruit atat rosu, cat si alb.
Dupa 30 de zile de regim, specialistii au facut analize de sange subiectilor la studiu si au descoperit ca profilul sangvinic s-a modificat pozitiv. In urma consumului de grapefruit rosu s-au inregistrat rezultate mai bune fata de fructul alb: diminuarea cu 15,5% a colesterolului, fata de 7,6% pentru grapefruitul alb. In cazul trigliceridelor, aceste proportii au fost: 17,2%, respectiv 5,6%.
- Protejeaza impotriva cancerului
Studii efectuate la universitati din Texas si Japonia au dovedit ca substante din fructele citrice pot contribui la reducerea riscului de cancer. Cercetatorii au demonstrat ca grapefruitul liofilizat poate reduce incidenta leziunilor provocate de cancer la animale.
Grapefruitul rosu este bogat in licopen, substanta cu efect antitumoral, care lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele.
Specialistii inca mai cerceteaza acest fenomen deoarece exista pareri contra care afirma ca grapefruitul contribuie la cresterea nivelului de estrogen din sange, hormon asociat cu riscul de cancer mamar.
- Eficient in cura de slabire
Bogat in vitamina C, fibre, fier si caroten si sarac in calorii (42 – 100g), grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slabit. Fibrele alimentare si numerosii acizi organici contribuie la sanatatea tubului digestiv, usurand practic digestia.
Contraindicatii: asocierea cu medicamente
Consumul de grapefruit este contraindicat in perioada in care se urmeaza un tratament medicamentos. Sucul de grapefruit modifica absorbtia intestinala a anumitor medicamente, existand riscul de supradozaj .
Pana in prezent, doar sucul de grapefruit este cunoscut sa interactioneze puternic cu anumite medicamente. Explicatia oferita de catre cercetatori este foarte simpla: absorbtia intestinala a anumitor medicamente este reglata de o enzima din organism (CYP3A4). Astfel, anumite substante prezente in sucul de grepfruit intra in competitie cu aceasta enzima.
Efectul: cresterea absorbtiei intestinale a medicamentelor. Sucul de grapefruit echivaleaza cu producerea unei supradoze de medicament, marind astfel efectele neplacute.
Numeroase medicamente sunt afectate de sucul de grapefruit, in special cele care se adreseaza problemelor de sanatate urmatoare:
- Alergie;
- Anxietate, depresie;
- Cancer;
- Disfunctii erectile;
- Afectiuni cardiace (tensiune arteriala ridicata);
- Colesterol;
- HIV/SIDA;
- Tulburari de somn;
- Infectii (antibiotice);
- Grefe ( imunosupresoarele).
De asemenea, medicii ginecologi sunt de parere ca exista o legatura intre grapefruit si pilulele contraceptive. Potrivit specialistilor, efectul anticonceptionalelor este neutralizat de substantele continute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizeaza aparitia unei sarcini nedorite.
Consulta intotdeauna medicul sau farmacistul pentru a sti daca medicamentele pe care urmeaza sa le iei ar putea fi afectate de consumul de suc de grapefruit.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro