Luna iunie vine cu schimbari importante, in sistemul sanitar. In cazul a peste 200 de afectiuni sau proceduri chirurgicale pacientii vor ramane cel mult 12 ore sub stricta supraveghere medicala. Masura, menita sa anuleze internarile fictive, muta presiunea de pe spital, pe ambulatoriu. Fiecare unitate va fi monitorizata strict, iar managerii vor fi trasi la raspundere daca nu respecta noile reguli.
Conform InCont.ro, pentru pneumonie, gastrita, cardiopatie ischemica dar si pentru alte 104 afectiuni medicale, romanii vor fi tratati in maximum o zi de spitalizare. Masura loveste in obiceiul unora dintre medici care internau pacienti cu zilele pentru simple investigatii si analize. Astfel de teste ar trebui sa fie gata in 12 ore. Problema e ca ambulatoriul e aglomerat si acum, asa ca listele de asteptare se vor lungi.
Multe dintre procedurile chirurgicale vor trebui rezolvate si finalizate de dimineata pana seara si nu intr-o saptamana ca pana acum. Intra aici scoaterea apendicelui, a colecistului, rinoplastia postraumatica, chirurgia varicelor sau reconstructia ligamentului incrucisat. La fel se va proceda in cazul operatiei de hernie inghinala.
Pentru 100 de proceduri chirurgicale, pacientul nu sta mai mult de 12 ore. Daca insa apar complicatii, sangerari sau dureri foarte mari omul poate fi transferat in spitalizarea continua.
In noul pachet de servicii medicale de baza apare pentru prima data si notiunea de “lista de asteptare”. Astfel, toti pacientii care NU sunt o urgenta si NU au viata pusa in pericol vor fi tratati in urmatoarele 6 luni.
Ca sa incurajeze spitalizarile de o zi, Casa de Sanatate a marit de 3 ori tarifele pentru decontarea acestor servicii. In plus, cele 200 de investigatii medicale si operatii pot fi facute si in retelele private care au contract cu CNAS.
Altfel, spitale vor fi sanctionate daca NU respecta masurile impuse de CNAS.