Sanatate
SANATATE | Simptomele pancreatitei pot fi înșelătoare. Mare atenție!
Glanda situata intre stomac si coloana vertebrala, pancreasul este responsabil cu secretia insulinei. Cand nu mai functioneaza corespunzator, pot aparea probleme de sanatate.
Printre problemele de sanatate care survin cand pancreasul nu mai functioneaza in parametri optimi se numara pancreatitele si cancerul. Cazurile usoare de pancreatita se trateaza fara tratament, dar cele grave pot provoca complicatii care pun viata in pericol.
Simptomele bolilor pancreasului pot varia
Persoanele cu pancreatita acuta se confrunta cu: dureri abdominale, care radiaza in spate, disconfort care apare imediat dupa masa, febra, puls accelerat, greata, varsaturi. In cazul pancreatitei cronice, simptomele difera. Cei diagnosticati cu aceasta boala au dureri violente in capul pieptului si se mai confrunta cu scaderea in greutate, fara sa tina dieta, ingalbenirea pielii (icter), dificultati la inghitire si tuse persistenta. Persoanele care sufera de pancreatita cronica pot prezenta, de asemenea, steatoree, prezenta grasimilor in sange. Steatoreea poate fi un semn de malabsorbtie. Asta inseamna ca nu primesti toti nutrimentii esentiali din dieta, deoarece pancreasul nu produce si nu secreta suficiente enzime digestive. Durerea asociata cu pancreatita poate dura de la cateva minute pana la cateva ore. Mergi de urgenta la medic daca ai dureri abdominale persistente si severe care te impiedica sa gasesti o pozitie confortabila.
Fumatul, printre cauzele posibile
Pancreatita acuta are ca etiologie doua cauze principale, consumul de alcool, asociat cu un consum ridicat de grasimi, si calculii biliari. In cazul pancreatitei acute recurente pot aparea leziuni ale pancreasului, situatie care duce la instalarea pancreatitei cronice. Anumite medicamente, fumatul, fibroza chistica, nivelurile ridicate de calciu din sange (hipercalcemie) sau de trigliceride din sange (hipertrigliceridemie) sau anumite leziuni la nivelul abdomenului pot cauza aparitia pancreatitei.
Poate provoca complicatii grave
Printre probelemele asociate pancreatitei se numara:
- Pseudochistul- pancreatita acuta poate determina colectarea fluidelor si a resturilor in buzunarele chistului din pancreas. Un pseudochist mare care se rupe poate provoca complicatii, precum hemoragie si infectii.
- Infectii – pancreatita acuta poate face ca pancreasul sa fie mai vulnerabil la bacterii si infectii. Infectiile pancreatice sunt grave si necesita tratament chirurgical, cum ar fi interventia chirurgicala pentru indepartarea tesuturilor infectate.
- Insuficienta renala – pancreatita acuta poate provoca insuficienta renala, care poate fi tratata cu dializa daca insuficienta renala este severa si persistenta.
- Probleme respiratorii – pancreatita acuta poate provoca modificari chimice in organism care afecteaza functia pulmonara, determinand astfel nivelul de oxigen din sange sa scada la niveluri foarte scazute.
- Diabet – pancreatita cronica poate duce la diabet, o boala care afecteaza modul in care organismul utilizeaza zaharul din sange.
- Malnutritie – atat pancreatita acuta, cat si cea cronica pot determina pancreasul sa produca mai putine enzime care sunt necesare pentru a descompune si procesa substantele nutritive din alimentele pe care le consumi. Acest lucru poate duce la malnutritie, diaree si scadere in greutate.
- Cancer pancreatic – pancreatita cronica creste riscul dezvoltarii cancerului pancreatic.