SANATATE | Sfecla rosie detoxifica ficatul
Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, sfecla rosie este un remediu terapeutic ce se utilizeaza cu precadere si in prezent. Majoritatea populatiei foloseste sfecla rosie doar ca pe un produs alimentar, insa este foarte important de stiut ca aceasta planta detine o serie de principii curative.
In primul rand, sucul de sfecla rosie este extrem de sanatos deoarece contine multe vitamine, ceea ce duce la combaterea anemiei, la intarirea sistemului imunitar si la detoxifierea ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. Datorita efectului de remineralizare si implicit de energizare a organismului, sfecla rosie este indicata in regimul alimentar al bolnavilor. Totusi, este contraindicata diabeticilor, deoarece detine un continut mare de zahar.
Bogata in glucide, oligoelemente si vitamine, cu un continut de potasiu chiar mai mare decat al drojdiei de bere, sfecla rosie ajuta la buna functionare a metabolismului. Acidul folic este de un real ajutor bolnavilor suferinzi de tensiune arteriala si mai ales foarte necesar in alimentatia gravidelor.
Sucul de sfecla scade tensiunea
Potrivit unui grup de cercetatori din Londra, persoanele hipertensive care consuma zilnic o cantitate de 500 de mililitri de suc de sfecla rosie beneficiaza de o scadere importanta a tensiunii arteriale.
Se pare ca nitritul este un ingredient cheie, acesta gasindu-se si in legumele verzi, precum spanacul si salata verde, care reactioneaza cu bacteriile din gura. In urma acestei reacţii au loc modificari chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sange si, implicit, cresterea fluxului sangvin.
Foarte important! Proprietatile benefice ale sfeclei se pastreaza indiferent daca este servita cruda sau preparata si nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro