Important

SĂNĂTATE | Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie 2017)

Săptămâna mondială a imunizării coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se desfășoară, în 2017, în perioada 24-30 aprilie și are drept scop sensibilizarea publică cu privire la importanța vaccinării complete pe tot parcursul vieții și pe rolul imunizării în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în 2030, indică portalul de internet al Organizației Mondiale a Sănătății.

“Vaccinurile sunt benefice” reprezintă tema globală a campaniei din 2017. Creșterea gradului de vaccinare în toate grupurile de populație este considerată esențială. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere semnificativă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Săptămâna mondială a imunizării, desfășurată în ultima săptămână a lunii aprilie, în fiecare an, promovează utilizarea vaccinurilor pentru a proteja persoanele de toate vârstele împotriva bolilor. Imunizarea salvează milioane de vieți și este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume. Conform datelor OMS, la nivel mondial există încă 19,4 milioane de copii nevaccinați.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cursul anului 2015, 116 milioane de copii din întreaga lume au primit trei doze de vaccin difteric-tetanos-tuse convulsivă. Aproximativ 85% din copiii la nivel mondial au primit o doză de vaccin rujeolic în primul lor an de viață prin serviciile de sănătate, față de 73% în anul 2000. Cazurile de poliomielită au scăzut cu peste 99% din 1988. În prezent, doar trei țări (Afganistan, Nigeria și Pakistan) rămân polio-endemice, potrivit www.who.int.

Vaccinurile au prevenit decesul a cel puțin 10 milioane de persoane între 2010 — 2015 și multe alte milioane de vieți au fost protejate împotriva bolilor, indică OMS. În fiecare an, imunizarea ajută la evitarea a circa 2-3 milioane de decese provocate de difterie, tuse convulsivă și rujeolă.

La nivel european Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o inițiativă regională coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS și implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a crește gradul de conștientizare al populației în privința importanței vaccinării, și de a crește gradul acoperire vaccinală, accentul fiind pus pe activitățile destinate populațiilor vulnerabile.

În România, în perioada 24-30 aprilie, sub sloganul “Prevenire. Protecție. Vaccinare.”, se vor derula activități de informare și implicare a publicului țintă, precum și de abordare a provocărilor legate de vaccinare. De asemenea, vor fi organizate puncte și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.
Printre evenimentele organizate cu acest prilej, se numără conferința ”Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de numere.’ Conferința va fi organizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României de către Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României și Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților și Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS recomandă pentru a crește nivelul de imunizare al populației alocarea de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și asigurarea unor controale adecvate.

Sursa: AGERPRES

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page