SANATATE | Rodia: beneficii notabile pentru organism
Laudata in poeme, mitologie, arta, in Biblie pentru capacitatea sa de a lupta in problemele de fertilitate, rodia ascunde multe secrete.
Fructul rodie a fost descoperit initial in Asia. Odata cu timpul, rodia a fost adusa in regiunile mediteraneene, apoi in America de Nord.
Dintre beneficiile rodiei amintim:
Mentine inima sanatoasa
Rodia nu este numai un fruct parfumat si zemos, rodia constituie un aliment bogat in fibre, nutrienti extrem de importanti in reglarea digestiei, prevenirea senzatiei de foame si a bolilor asociate cu o digestie precara.
De asemenea, rodia contine potasiu, un mineral esential in reglarea hipertensiunii si cresterii energiei.
Previne cancerul
Dincolo de fibre si potasiu, rodia contine antioxidanti, substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi, chimicale provenite din alimentatia nesanatoasa, din poluare si din fumul de tigara. Astfel, odata patrunsi in organism, odata ce trec de bariera de protectie a acestuia, radicalii liberi instaleaza haosul. Acestia grabesc actiunea de multiplicarea a celulelor canceroase, astfel apare tumora.
Antioxidantii, adica substantele naturale care inlesnesc radicalii liberi, intaresc sistemul natural de aparare al organismului, distrug celulele canceroase si ajuta organismul sa isi revina.
Rodia contine trei tipuri de antioxidanti importanti: tanini, antocianini si acid elagic.
Rodia reface organismul dupa cancer
Un studiu, realizat de Universitatea California din Los Angeles, a aratat ca barbatii care au suferit de cancer de prostata si au consumat suc de rodie zi de zi, timp de doi ani de zile, prezentau un risc mai mic decat restul care nu au consumat suc.
De asemenea, un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie a aratat ca sucul reduce inflamatia ascociata cu artrita.
Sucul de rodie remineralizeaza organismul
Sucul este bogat in: vitamina A, vitamina C, acid folic si vitamina E.
Vitamina A din suc are efecte benefice asupra texturii pielii. Pe de alta parte, vitamina E are efecte benefice asupra sistemului circulator, in timp ce vitamina C ajuta in refacerea tesuturilor. Iar acidul folic reduce tensiunea sangelui.
Consumat zi de zi, sucul de rodie scade riscul de anomalii la nastere.
De asemenea, scade riscul bolilor de inima (atac de cord, infarct etc). Fluidizeaza sangele, scade colesterolul, promovand astfel un sistem circulator sanatos.
Gratie continutului ridicat de antioxidanti, sucul de rodie rivalizeaza cu bauturile bogate in acesti nutrienti (vin rosu, ceai verde, ceai negru). Astfel, are capacitatea sa refaca tesuturile afectate de cancer, sa previna cancerul de piele, de prostata si de san.
Iata de ce rodia are culoarea fascinanta, pentru ca pigmentul intens denota o concentratie ridicata de antioxidanti. In plus, substantele active din suc intaresc cartilagele, previn bolile care le imbatranesc, de exemplu, artrita.
Si asta nu este tot. Sucul consumat de-a lungul vremii ajuta in prevenirea bolilor creierului, Alzheimer.
Extractul de rodie previne virozele
Nici extractul nu trebuie trecut cu vederea. Testele au aratat ca beneficiile extractului de rodie mentine nivelul de colesterol, il scade atunci cand reprezinta o amenintare, mentine inima sanatoasa si intreg sistemul circulator, intareste cartilagele si are proprietati antivirale, distrugand astfel cateva virusuri.
Depozitare si consum
Fructul rosiatic este delicios, zemos, are o piele ferma si seminte crocante. Si in ciuda acestor lucruri are si multe intrebuintari si proprietati curative, dar, mai intai de toate, trebui sa iei fructul zemos, fara pete si riduri. De asemenea, daca ai nevoie de suc de la rodie, alege fructul copt.
Semintele de rodie le poti pastra intr-un recipient, in frigider, pret de o saptamana. Fructul intreg rezista pana la doua luni in frigider. Semintele congelate rezista si 3 luni de zile.
Pentru a te bucura de acesta fruct, trebuie sa il tai pe din doua, apoi fiecare jumatate taiata in sferturi. Semintele se inlatura gentil, se da deoparte pielita care le infasoara.
Semintele se pot adauga in: salate, in iaurt, in inghetata, in wafe, in clatite, in bolul cu cereale integrale, in prajituri, briose, jeleuri, in retete cu orez, in omleta, in mancarurile pe baza de carne de porc, de pasare, in guacamole etc.
Asa ca, nu-ti ramane decat sa inveti retete noi si sa te bucuri de beneficiile si efectele rodiei.
ovia.ro