SANATATE | Riscurile la care esti predispus atunci cand tii o dieta bogata in proteine
Dietele bogate in proteine se bazeaza pe cateva principii simple de alimentatie si au in vedere ca prin cresterea musculaturii va avea loc o scadere a procentului de grasime din organism. Desi au inregistrat rezultate uimitoare in ceea ce priveste numarul de kilograme pierdute, s-a demonstrat, in timp, ca implica si cateva riscuri majore pentru sanatate.
Iata care sunt riscurile unei diete bogate in proteine:
1.Aparitia deficientelor nutritionale
Dieta unei persoane care doreste sa scape de kilograme in plus trebuie sa fie una echilibrata, sa includa tot felul de alimente, de la cele bogate in carbohidrati pana la grasimile sanatoase.
In ipoteza in care vor fi consumate doar alimente bogate in proteine, rezultatul ar putea conduce la probleme cu tubul digestiv sau deficiente nutritionale.
2.Pierderea calciului
O dieta bazata pe consumul de proteine conduce la cresterea acidului uric si a ureei in sange, iar organismul reactioneaza la acest proces prin eliberarea ionilor de calciu din schelet. In timp, acest lucru poate conduce la pierderi de calciu si osteoporoza.
3.Blocaj renal
Chiar daca nu exista foarte multe dovezi in sens, unii experti sustin ca prin consumul exagerat de proteine are loc o deteriorare a functiilor renale. Aceste probleme pot aparea pe fondul unor antecedente.
4.Riscul aparitiei cancerului de colon
In urma cercetarilor efectuate de specialistii britanici, s-a demonstrat ca persoanele care recurg la diete bogate in proteine de origine animala, prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de cancer de colon.
Chiar daca dietele de acest tip au rezultate spectaculoase, organsimul va avea de suferit pe termen lung. Are loc o modificare in functionarea colonului si pot aparea celule canceroase.
5.Aparitia unor modificari la nivelul pielii
Efectele imediat sesizabile ale unei diete bazate pe proteine vor fi vizibile la nivelul pielii, dupa aproximativ o luna. Astfel, pot aparea riduri, celulita, urticarie sau iritatii.
6.Cresterea colesterolului
Dietele bogate in proteine (continand carne rosie, toate produsele lactate, si alte alimente grase) sunt asociate cu nivelul ridicat al colesterolului. Specialistii au asociat nivelul ridicat al colesterolului cu riscul dezvoltarii bolilor de inima, atacurilor de cord si cancerul.
7.Aparitia unui status metabolic nefiziologic (cetoacidoza)
O dieta care se bazeaza pe consumul mare de proteine, poate conduce la intrarea organismului tau intr-o stare metabolica periculoasa numita cetoacidoza.
Trebuie subliniat faptul ca, in timpul acestei stari, organismul produce substante numite cetone, care pot cauza slabirea organelor rezultand guta, pietre la rinichi, sau alte probleme cu rinichii.
Totodata, cetonele pot scadea pofta de mancare a unei persoane, cauzand greata sau halena. Poti preveni cetoacidoza printr-un consum zilnic de 100 de grame de carbohidrati.
8.Aparitia constipatiei
Regimul cu un aport scazut de carbohidrati se caracterizeaza printr-un continut scazut de fibra, ceea ce poate duce pe termen scurt la constipatie, iar pe termen lung la alte disfunctii mai grave ale intestinului, cum ar fi diverticulita.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro