Sanatate

SANATATE | Remedii pentru crizele de fiere

Plantele folosite în tratamentul pentru dischinezia biliară – aşa-numita „criză de fiere“ – au trei funcţii principale: să cureţe căile biliare, să stimuleze secreţia bilei şi să alunge durerea, prin combaterea spasmelor. Bila este lichidul galben-verzui, produs de ficat şi depozitat în vezica biliară.

Măceşul

Măceşele stimulează secreţia biliară şi elimină toxinele din ficat. Infuzie. Foloseşte o lingură de măceşe la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat o jumătate de oră, bea 2 căni pe zi.

Gălbenelele

Au rol antiinflamator, sedativ. Stimulează secreţia bilei şi evacuarea acesteia.  Infuzie. Peste 2 linguriţe de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii.

Ridichea neagră

Intensifică procesul de eliminare al bilei. Suc. Amestecă o cană de suc proaspăt de ridiche neagră cu o jumătate de pahar cu miere. Ia 3-6 linguri pe zi, între mese. Ridichi rase cu miere. Urmează o cură, consumând câteva linguri pe zi, între mese.

Salvia

Creşte secreţia bilei, are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, uşor sedativă. Infuzie. Infuzează, timp de câteva minute, o linguriţă de frunze la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi. Nu se recomandă femeilor care alăptează.

Sunătoarea

Are rol de a intensifica funcţia hepatică. Infuzie. Pune o linguriţă de plantă mărunţită într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de 15 minute, bea 2-3 căni pe zi. Ulei. Macerează 12 ore, circa 20 g de plantă mărunţită în 20 ml de alcool. Adaugă 200 ml ulei de floarea-soarelui, fierbe pe bain-marie 3 ore, la foc mic, apoi mai lasă 2-3 zile la macerat. Strecoară şi lasă 24 de ore. Pune lichidul rezultat în sticluţe închise la culoare, astupate ermetic. Ia câte o linguriţă de ulei după mese.

Sfatul specialistului- Adriana Vlad, specialist nutriție și fitoterapie Clinica E-lite-Nutriția, Deva, elite.nutritia@yahoo.com

Ca să previi crizele de fiere, evită grăsimile, prăjelile, sosurile grele, carnea roşie (porc, vită), lactatele cu grăsimi sau procesate (ai voie iaurt, lapte bătut, brânză slabă de vaci). Scoate din dietă dulciurile, înlocuiește-le cu miere, cu fructe proaspete sau deshidratate. Ocolește mezelurile, conservele, afumăturile, tocăturile, pâinea albă, alimentele cu mulţi conservanţi, alcoolul, cafeaua în exces, oţetul, sarea în exces. Mănâncă cereale integrale, germeni de cereale, tărâţe, seminţe decorticate de in, susan, cânepă, oleaginoase crude, leguminoase uscate (mazăre, fasole, linte, soia, năut), uleiuri presate la rece. Gătește la abur, la grătar sau la cuptor.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page